«Η σφαγή της Μπούκα μας αφήνει άναυδους», δήλωσε στην ιταλική Rai, η Ολένα Ζελένσκα

«Η σφαγή της Μπούκα μας αφήνει άναυδους», δήλωσε στην ιταλική Rai, η Ολένα Ζελένσκα

Η Ολένα Ζελένσκα, σύζυγος του Ουκρανού προέδρου Βολιντίμιρ Ζελένσκι, σε δηλώσεις της στην ιταλική δημόσια ραδιοφωνία Rai, αναφέρθηκε στην σφαγή της Μπούκα και στα παιδιά, θύματα της ρωσικής εισβολής.

«Οι εικόνες της σφαγής της Μπούκα με αφήνουν άναυδη. Ήταν μια ωραία περιοχή, στην οποία ζούσαν νεαρά ζευγάρια με παιδιά. Η Ρωσία μιλά -κυνικά-για στημένη παράσταση: πόσο θα θέλαμε να ήταν αλήθεια», τόνισε η πρώτη κυρία της Ουκρανίας.

«Τα δικαιώματα των παιδιών της Ουκρανίας παραβιάζονται από έναν εισβολέα ο οποίος βομβαρδίζει σχολεία, νοσοκομεία και πολυκατοικίες. Έχασαν ήδη την ζωή τους 250 παιδιά, και πάνω από τα μισά ανήλικα της χώρας μου, έχουν μετατραπεί σε πρόσφυγες», πρόσθεσε.

Η Ολένα Ζελένσκα ευχαρίστησε την Ιταλία, η οποία φιλοξενεί πάνω από 150 παιδιά από την Ουκρανία, όπως και το Βατικανό, για την ουσιαστική του βοήθεια. «Καλώ όσους μπορούν να φιλοξενήσουν τα παιδιά μας. Στο μεταξύ, προσπαθούμε να οργανώσουμε και θερινούς τόπους διαμονής για παιδιά και περιμένουμε χρήσιμες προτάσεις» ολοκλήρωσε η σύζυγος του Ουκρανού προέδρου.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την απομάκρυνση αμάχων μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ανοίξει σήμερα έως και 10 ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση αμάχων, αλλά οι κάτοικοι της Μαριούπολης που θέλουν να φύγουν από την πολιορκημένη πόλη-λιμάνι στο νότιο τμήμα της χώρας θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν ιδιωτικά οχήματα.

Οι 10 σχεδιαζόμενοι ασφαλείς διάδρομοι, που ανακοινώθηκαν από την αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, βρίσκονται όλοι στη νότια και την ανατολική Ουκρανία.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται για νέα επίθεση και ότι η Μόσχα σχεδιάζει να καταλάβει όσο περισσότερο έδαφος μπορεί στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας που είναι γνωστό ως Ντονμπάς και βρίσκεται στα σύνορα με τη Ρωσία.

Η Βερεστσούκ δήλωσε επίσης ότι 4.676 άμαχοι απομακρύνθηκαν χθες, Πέμπτη, από πόλεις της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ