Μακρόν: Συνεργαζόμαστε με Ελλάδα και Τουρκία για την απομάκρυνση αμάχων από την Μαριούπολη

Μεγάλη βαρύτητα στο άνοιγμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων στην Ουκρανία και συγκεκριμένα στην Μαριούπολη δίνει o Εμανουέλ Μακρόν.

Μάλιστα όπως αναφέρει η Le Parisien και μεταδίδει το TASS, ο Γάλλος πρόεδρος είπε πως υπάρχει συνεργασία σε αυτό το κομμάτι μαζί με την Ελλάδα αλλά και την Τουρκία.

Δήλωσε δε πως αυτήν την προσπάθεια  ειρηνευτικής επιχείρησης, την εμπόδισε η Ρωσία: «Η ρωσική πλευρά αρνήθηκε με πολύ ξεκάθαρο τρόπο όταν η Γαλλία προσφέρθηκε να πραγματοποιήσει τη δική της ανθρωπιστική επιχείρηση στην πόλη, σε συνεργασία με την Ελλάδα και την Τουρκία», δήλωσε συγκεκριμένα.

Παράλληλα δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να γίνει εγγυητής της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Ουκρανία μόλις επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός.

«Κάποια στιγμή θα κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και θα χρειαστεί να οικοδομήσουμε την ειρήνη. Αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς εγγυητή και υπήρξαν εκκλήσεις στη Γαλλία να γίνει ένας από αυτούς τους εγγυητές», είπε ο Μακρόν.

Επιπλέον, εκτίμησε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επικεντρώσει τις επιθέσεις του στην Ουκρανία στις ζώνες των αυτονομιστών του Ντονμπάς επιδιώκοντας μια "νίκη" για την 9η Μαΐου, επέτειο της συνθηκολόγησης της ναζιστικής Γερμανίας το 1945.

«Για τη Ρωσία, η 9η Μαΐου είναι εθνική εορτή, ένα σημαντικό στρατιωτικό ραντεβού και είναι σχεδόν σίγουρο πως, για τον πρόεδρο Πούτιν, η 9η Μαΐου πρέπει να είναι μια ημέρα νίκης», δήλωσε στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Πηγή: skai.gr