Στην Γαλλίδα συγγραφέα Ανί Ερνό το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022

«Η Ανί Ερνό πιστεύει στην απελευθερωτική δύναμη της γραφής. Το έργο της είναι ασυμβίβαστο και γραμμένο σε απλή γλώσσα, καθαρό» αναφέρει η Σουηδική Ακαδημία - Αυριο το Νόμπελ Ειρήνης.

Η Γαλλίδα συγγραφέας Ανί Ερνό (Annie Ernaux) κέρδισε φέτος το Νόμπελ Λογοτεχνίας, τη σημαντικότερη διάκριση του 20ου και 21ου αιώνα, όπως ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία. 

Η 82χρονη Ερνό βραβεύεται για το »θάρρος και την κλινική οξύνοια με την οποία αποκαλύπτει τις ρίζες, την αποξένωση και τους συλλογικούς περιορισμούς της προσωπικής μνήμης», ανέφερε η επιτροπή.

«Στο βιβλίο της L’occupation, η Ερνό ανατέμνει την κοινωνική μυθολογία του ρομαντικού έρωτα. Με βάση σημειώσεις σε ένα ημερολόγιο που καταγράφει την εγκατάλειψή της από έναν εραστή, εξομολογείται και επιτίθεται σε μια εικόνα του εαυτού της που βασίζεται σε στερεότυπα. Η γραφή γίνεται ένα αιχμηρό όπλο που αναλύει την αλήθεια» αναφέρει η Σουηδική Ακαδημία. 

«Η Ανί Ερνό πιστεύει στην απελευθερωτική δύναμη της γραφής. Το έργο της είναι ασυμβίβαστο και γραμμένο σε απλή γλώσσα, καθαρό» συμπληρώνει η ανακοίνωση. 

Το βραβείο απονέμει η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 920.000 ευρώ).

Αύριο, Παρασκευή, θα απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης ενώ την επόμενη Δευτέρα τα βραβεία Οικονομικών Επιστημών θα κλείσουν και τον φετινό γύρο απονομής των βραβείων. 

Για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης φέτος υπάρχουν 343 υποψήφιοι και μεταξύ των φετινών φαβορί με βάση τα γραφεία στοιχημάτων είναι η εφημερίδα Kyiv Independent, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR).

Πηγή: skai.gr
TAGS: Νόμπελ