Tulsi Gowind Gowda: Η μαγεία… στα χέρια της - Η γυναίκα που επαναφέρει τα δάση της Ινδίας στη ζωή

Έχει λάβει περίπου δώδεκα βραβεία για το πρωτοποριακό έργο της στον τομέα της διατήρησης των δασών

Έχει περπατήσει για χιλιόμετρα, βαθιά μέσα στα τροπικά δάση, κόβοντας υγιή κλαδιά από τόνους θάμνων και μεταφυτεύοντας και μπολιάζοντάς τα. Τα μάτια της λάμπουν όταν μιλάει για ασυνήθιστους σπόρους ή για ένα δεντράκι. Και όταν πεθάνει, επιθυμεί να ξαναγεννηθεί, ως ένα τεράστιο δέντρο, όπως γράφει η εφημερίδα «New York Times». 

Η Tulsi Gowind Gowda, η οποία δεν γνωρίζει ακριβώς την ηλικία της, έχει αφιερώσει τη ζωή της στην αναδιαμόρφωση τεράστιων εκτάσεων άγονης γης στο μέρος που γεννήθηκε στην Καρνατάκα, στη νότια Ινδία. 

Με την πάροδο του χρόνου, έχει λάβει περίπου δώδεκα βραβεία για το πρωτοποριακό έργο της στον τομέα της διατήρησης των δασών. Ωστόσο, το πιο σημαντικό βραβείο ήρθε την περασμένη χρονιά, με το βραβείο Padma Shri, μία από τις υψηλότερες τιμητικές διακρίσεις της χώρας της.

Όταν οι χωρικοί τη βλέπουν σήμερα, υποκλίνονται και τα παιδιά σταματούν να βγάζουν selfies μαζί της. Λεωφορεία με μαθητές φτάνουν στο σπίτι της, όπου ζει με 10 μέλη της οικογένειάς της, μαζί με τα δισέγγονά της.

«Όταν τους βλέπω, νιώθω ευτυχισμένη», αναφέρει η ίδια. «Πρέπει να τους διδάξουν πόσο απαραίτητο είναι να φυτεύουν θάμνους και δέντρα». 

Από την παιδική της ηλικία, μιλούσε στα δέντρα όπως μια μητέρα θα μιλούσε στα μικρά παιδιά της. Η Gowda ξεχώριζε μικρές πέτρες από το χώμα και φύτευε σχολαστικά σπόρους και δενδρύλλια. Οι γνώσεις της για τον εντοπισμό των αυτοφυών ειδών και την προσεκτική συλλογή τους και την καλλιέργεια των δέντρων δεν μπορούν να βρεθούν σε κανένα βιβλίο.

Η Gowda περπάτησε ξυπόλητη για να παραλάβει το μετάλλιο για το βραβείο Padma Shri μέσα στο Rashtrapati Bhavan, την επίσημη κατοικία του προέδρου στο Νέο Δελχί. Καθόλη τη διάρκεια της ζωής της περπατούσε ξυπόλητη και δεν φορούσε ποτέ αθλητικά παπούτσια, κάτι που δεν είναι ασυνήθιστο για τα μέλη της φυλετικής της ομάδας.

Οι 700 περίπου φυλετικές ομάδες της Ινδίας έχουν πληθυσμό 104 εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία ολοκληρωμένη απογραφή, το 2011. Από αυτές τις ομάδες, περισσότερες από 600 κοινότητες είναι καταγεγραμμένες φυλές, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν συγκεκριμένα πλεονεκτήματα από τις αρχές, μαζί με την επιλογή σε ακαδημαϊκά ιδρύματα και θέσεις εργασίας στις αρχές.

Ωστόσο, η φυλή της Gowda, οι Halakki-Vokkaligas - με πληθυσμό περίπου 180.000 κατοίκους - δεν έλαβε ποτέ την προβλεπόμενη θέση. Η Gowda εργάστηκε για 65 χρόνια στο φυτώριο των αρχών, συνταξιοδοτήθηκε επίσημα το 1998, αν και συνεχίζει να εργάζεται εκεί σε συμβουλευτική θέση, μοιραζόμενη τις γνώσεις της για τα φυτά και τα δέντρα.

Ο γιος της και τα εγγόνια της εργάζονται σε ένα μικρό κομμάτι γης που τους ανήκει και ομοίως στα χωράφια άλλων. Βασίζονται στα δάση γύρω τους για καυσόξυλα και φάρμακα. Η φυλή της είναι γνωστή για τις γνώσεις τους σε φαρμακευτικές καλλιέργειες, τις οποίες τα μέλη της χρησιμοποιούν για τη θεραπεία ασθενειών.

«Ο καλύτερος θάνατος θα ήταν κάτω από τη σκιά ενός μεγάλου δέντρου με τεράστια κλαδιά. Μου αρέσουν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στη ζωή μου», πρόσθεσε η ίδια. 
 

Πηγή: skai.gr