Στους Αλέν Ασπέ, Τζον Κλόζερ και Άντον Τσάιλινγκερ το Νόμπελ Φυσικής 2022

Το Νόμπελ Φυσικής 2022 απονεμήθηκε σήμερα στους επιστήμονες κβαντικής μηχανικής Alain Aspect, John Clauser και Anton Zeilinger από τη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών.

Το Νόμπελ Φυσικής 2022 απονεμήθηκε σήμερα στους επιστήμονες κβαντικής μηχανικής Alain Aspect, John Clauser και Anton Zeilinger από τη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών. 

Ο Γάλλος Αλέν Ασπέ (Alain Aspect), ο Αμερικανός Τζον Κλόζερ (John Clauser) και ο Αυστριακός Άντον Τσάιλινγκερ (Anton Zeilinger) βραβεύτηκαν με την υψηλότερη διάκριση «για τα πειράματα με συν-πλεκόμενα (entangled) φωτόνια, που επιβεβαιώνουν την παραβίαση των ανισοτήτων Bell και την πρωτοποριακή επιστήμη της κβαντικής πληροφορικής».

Ο Αλέν Ασπέ, ηλικίας 75 ετών, είναι μέλος του γαλλικού πανεπιστημίου Paris-Saclay και της Ecole Polytechnique, ενώ ο Τζον Κλάουζερ, 79 ετών, και ο Άντον Τσάιλινγκερ, 77 ετών, του πανεπιστημίου της Βιέννης..

Οι τρεις ερευνητές, ηλικίας όλοι τους ηλικίας από 75 ως 79 ετών, βραβεύονται για τις πρωτοποριακές εργασίες τους σχετικά με «την κβαντική διεμπλοκή», ανακοίνωσε η επιτροπή του βραβείου Νόμπελ, ένα μηχανισμό όπου δύο κβαντικά σωματίδια είναι τέλεια συσχετισμένα, όποια κι αν είναι η απόσταση που τα χωρίζει.

Η απόδειξη αυτής της εντυπωσιακής ιδιότητας άνοιξε το δρόμο σε νέες τεχνολογίες στην κβαντική πληροφορική και σε υπερασφαλείς επικοινωνίες, ή ακόμη για τη δημιουργία υπερευαίσθητων κβαντικών αισθητήρων που μπορούν να επιτρέψουν εξαιρετικά ακριβείς μετρήσεις, όπως αυτή της βαρύτητας στο διάστημα.

Ο μηχανισμός αυτός είχε προβλεφθεί από την κβαντική θεωρία. Εντούτοις ακόμη και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν δεν πίστευε σ' αυτόν: δύο σωματίδια ενωμένα αρχικά μπορούν να διατηρήσουν το σημάδι του κοινού παρελθόντος τους και να έχουν παράμοια συμπεριφορά ενώ βρίσκονται σε απόσταση.

Το πρώτο Νόμπελ Φυσικής απονεμήθηκε το 1901 στον Γερμανό Βίλχελμ Κόνραντ Ρέντγκεν «για την ανακάλυψη των ακτίνων Χ». 

Το 1921, ο Αλμπερτ Αϊνστάιν τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής «για τη συμβολή του στη θεωρητική φυσική, και για την εξήγηση του φωτοηλεκτρικού φαινομένου». 

Εχθες, Δευτέρα, το πρώτο βραβείο, το Νόμπελ Ιατρικής 2022 κέρδισε ο Σουηδός γενετιστής Σβάντε Πάαμπο - επικεφαλής του Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία - «για τις ανακαλύψεις του σχετικά με το γονιδίωμα των εξαφανισμένων ανθρώπινων ειδών και την ανθρώπινη εξέλιξη».

Την Τετάρτη θα απονεμηθεί το Νόμπελ Χημείας, την Πέμπτη το Νόμπελ  Λογοτεχνίας και την Παρασκευή το Νόμπελ Ειρήνης. 

Τα βραβεία Οικονομικών Επιστημών θα κλείσουν και τον φετινό γύρο απονομής Νόμπελ, την επόμενη Δευτέρα.
 

Πηγή: skai.gr