Στον γενετιστή Σβάντε Πάαμπο το Νόμπελ Ιατρικής 2022

Η απονομή των διασημότερων βραβείων παγκοσμίως, των βραβείων Νόμπελ, ξεκίνησε σήμερα  Δευτέρα και θα κρατήσει μία βδομάδα, μέχρι την επόμενη Δευτέρα.

Η απονομή των διασημότερων βραβείων παγκοσμίως, των βραβείων Νόμπελ, ξεκίνησε σήμερα  Δευτέρα και θα κρατήσει μία βδομάδα, μέχρι την επόμενη Δευτέρα.

Το πρώτο βραβείο, το Νόμπελ Ιατρικής κέρδισε ο Σουηδός γενετιστής Σβάντε Πάαμπο - επικεφαλής του Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία - «για τις ανακαλύψεις του σχετικά με το γονιδίωμα των εξαφανισμένων ανθρώπινων ειδών και την ανθρώπινη εξέλιξη».

«Οι γενετικές διαφορές ανάμεσα στον Homo Sapiens και τους πιο κοντινούς συγγενείς μας που δεν υπάρχουν σήμερα παρέμεναν άγνωστες μέχρι να ταυτοποιηθούν χάρη στις εργασίες του Πάαμπο», αναφέρει η Επιτροπή Νόμπελ στην απόφασή της. 


«Ανακαλύπτοντας τις γενετικές διαφορές που διακρίνουν όλους τους ανθρώπους εν ζωή από τους εξαφανισθέντες ανθρωπίνους, οι ανακαλύψεις αυτές έδωσαν τη βάση για να εξερευνηθεί το τι γίνεται με εμάς, τους ανθρώπους, όντα επίσης μοναδικά», αναφέρει η κριτική επιτροπή του βραβείου.

Ο Σβάντε Πάαμπο ανακάλυψε πως μια μεταφορά γονιδίων έλαβε χώρα ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρωπίνους που έχουν σήμερα εξαφανιστεί και τον Homo Sapiens. Αυτή η αρχαία ροή γονιδίων προς τον σημερινό άνθρωπο είχε έναν αντίκτυπο στη φυσιολογία, για παράδειγμα επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημά μας αντιδρά στις μολύνσεις.

Ο πατέρας του, Σούνε Μπέργκστρομ, είχε λάβει επίσης το Νόμπελ Ιατρικής το 1982.

Το βραβείο απονέμεται από την Επιτροπή Νόμπελ του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας και συνοδεύεται από 10 εκατομμύρια σουηδικές κορόνες.

Μέχρι  την Τετάρτη, θα ανακοινωθούν τα βραβεία Φυσικής και Χημείας. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα βραβεία Λογοτεχνίας (Πέμπτη) και Ειρήνης (Παρασκευή).

Τα βραβεία Οικονομικών Επιστημών θα κλείσουν και τον φετινό γύρο απονομής Νόμπελ, την επόμενη Δευτέρα.

Πηγή: skai.gr
TAGS: Νόμπελ