Αξιωματούχοι ΝΑΤΟ: Η συμμαχία σε «απόλυτο κίνδυνο» λόγω του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία

Ο πόλεμος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία έχει θέσει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ και τα κράτη μέλη της βρίσκονται σε «απόλυτο κίνδυνο», προειδοποίησε αξιωματούχος του Ανώτατου Στρατηγείου των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (SHAPE) μιλώντας σε δημοσιογράφους την Τετάρτη, ένα μήνα μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. 

Σύμφωνα με το CNN, ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ αποκάλεσε τον Πούτιν «απερίσκεπτο» και είπε ότι αυτός και ο στενός κύκλος του «δεν ενδιαφέρονται για την ανθρώπινη ζωή». «Από τη Ρωσία, συνειδητοποιούμε ότι ο Πούτιν και το στενό του περιβάλλον, είναι απολύτως απερίσκεπτοι άνθρωποι. Δεν τους ενδιαφέρει η ανθρώπινη ζωή. Λένε δημόσια ψέματα για να αποκρύψουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις. Ο Πούτιν έχει αλλάξει τελείως τη ρητορική του προς τη Δύση και έχει ένα βαθύ μίσος για τις κοινωνίες μας, για τις αξίες μας, επομένως εκτιμούμε πραγματικά ότι είναι επικίνδυνος και ότι η συμμαχία βρίσκεται σε απολύτως κίνδυνο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος την Τετάρτη. 

Το SHAPE είναι το αρχηγείο των στρατιωτικών επιχειρήσεων της συμμαχίας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη με έδρα τις Βρυξέλλες. Δύο αξιωματούχοι του SHAPE ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους για τη στρατιωτική στάση του ΝΑΤΟ και πώς ανταποκρίνονται στην εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. 

Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε πριν από το ταξίδι του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τους ηγέτες των συμμάχων χωρών του ΝΑΤΟ καθώς συνεχίζεται η κρίση στην Ουκρανία. Ο πόλεμος έχει δημιουργήσει μια «νέα πραγματικότητα» για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, δήλωσε άλλος αξιωματούχος του SHAPE, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Γενικού Γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα. 

«Μόλις ακούσατε τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα και είπε ότι είναι μια νέα πραγματικότητα και πρέπει να επαναφέρουμε την άμυνά μας και την αποτρεπτική μας ισχύ», σημείωσε ο δεύτερος αξιωματούχος του SHAPE. «Πρόκειται για μια μόνιμη και βαθιά αλλαγή στο ευρωπαϊκό περιβάλλον ασφάλειας και ο Γενικός Γραμματέας είπε το ίδιο πράγμα». 

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι είναι πολύ νωρίς για να προβλέψει κανείς πώς το ΝΑΤΟ θα αλλάξει μόνιμα τη στρατιωτική του θέση σε όλη την Ευρώπη λόγω των ενεργειών του Πούτιν, αλλά εξήγησαν τη μέχρι στιγμής αλλαγή στρατηγικής για να ενισχύσει την ανατολική πτέρυγα, όπου οι συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ συνορεύουν με την Ουκρανία και να διασφαλίσουν ότι είναι προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε σενάριο που μπορεί να προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία στις χώρες του ΝΑΤΟ. 

Επειδή η Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του, «40.000 στρατιώτες» στις συμμαχικές χώρες κατά μήκος της ανατολικής πτέρυγας εργάζονται τώρα για τη «συλλογική ασφάλεια, συλλογική άμυνα» όλων των χωρών του ΝΑΤΟ, όχι μόνο για τη δική τους έθνη. Υπάρχουν οκτώ ομάδες μάχης, μία σε κάθε χώρα της ανατολικής πτέρυγας, που αποτελούν μέρος αυτής της ενεργοποίησης της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, είπε ο δεύτερος αξιωματούχος του SHAPE. 

Πρόκειται για «δεκαπλάσια αύξηση» σε ό,τι υπήρχε πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. «Στον τομέα της ξηράς, στις χερσαίες δυνάμεις, υπάρχουν τώρα 40.000 στρατιώτες σε αυτές τις οκτώ ομάδες μάχης, οι οποίες βρίσκονται σε μία σε κάθε χώρα κατά μήκος της ανατολικής πτέρυγας, δηλαδή δεκαπλασιασμός σε σχέση με ό,τι υπήρχε πριν από την εισβολή από τη Ρωσία», είπε χαρακτηριστικά ο δεύτερος αξιωματούχος του SHAPE. 

Στον αέρα, υπάρχουν «επιπλέον 100 αεροπλάνα», είπε ο αξιωματούχος. «Πάντα κάνουμε αυτό που λέμε εναέρια επιτήρηση», είπε ο αξιωματούχος, αλλά τώρα μετά την έναρξη της εισβολής, έχουν οκτώ αεροσκάφη που πετούν για να δώσουν στη συμμαχία «αερομεταφερόμενη παρουσία 24/7 στην ανατολική πτέρυγα». Στα ύδατα γύρω από τις συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ, η συμμαχία έχει «25 πλοία ανά πάσα στιγμή που περιπολούν παρέχοντας αποτροπή 360 μοιρών», είπε ο αξιωματούχος. 

«Επιπλέον, υπάρχουν κανονικά περίπου 150 πλοία από χώρες του ΝΑΤΟ επιπλέον που και μπορούν να ανακατευθύνονται υπό τη διοίκηση και τον έλεγχο του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

 Αν και είναι πολύ νωρίς για να γίνει αντιληπτό ποιες θα είναι οι μόνιμες αλλαγές στη στάση της στρατιωτικής δύναμης του ΝΑΤΟ λόγω της εισβολής του Πούτιν, ο αξιωματούχος είπε ότι το τρέχον καθεστώς δύναμης «τουλάχιστον» είναι ένα καλό «σημείο εκκίνησης» για το πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν τα πράγματα μακροπρόθεσμα. «Ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο, αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην συμβεί το χειρότερο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώτος αξιωματούχος.
 

Πηγή: skai.gr