Μπλίνκεν: Η Ρωσία διέπραξε εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία - Προμήνυμα ποινικών διώξεων

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσημα ότι μέλη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν την Τετάρτη, κάνοντας λόγο για ποινικές διώξεις. Η επίσημη ανακοίνωση των ΗΠΑ έρχεται αφότου ο ίδιος ο Μπλίνκεν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν δήλωσαν όλοι ότι κατά την προσωπική τους άποψη ότι έγιναν εγκλήματα πολέμου. 

«Σήμερα, μπορώ να ανακοινώσω ότι, με βάση τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες έως στιγμής, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκτιμά ότι μέλη των ρωσικών δυνάμεων έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία», είπε ο Μπλίνκεν. «Η αξιολόγησή μας βασίζεται σε μια προσεκτική εξέταση των διαθέσιμων πληροφοριών από δημόσιες πηγές και πηγές πληροφοριών», είπε.

«Όπως με κάθε φερόμενο έγκλημα, ένα δικαστήριο με δικαιοδοσία για το έγκλημα είναι τελικά υπεύθυνο για τον προσδιορισμό της ποινικής ενοχής σε συγκεκριμένες περιπτώσεις», συνέχισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συνεχίσει να παρακολουθεί αναφορές για εγκλήματα πολέμου και θα μοιράζεται τις πληροφορίες που συλλέγουμε με συμμάχους, εταίρους και διεθνείς θεσμούς και οργανισμούς, ανάλογα με την περίπτωση. Δεσμευόμαστε να επιδιώκουμε τη λογοδοσία χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο εργαλείο, συμπεριλαμβανομένων των ποινικών διώξεων».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα ανακοινώσει επίσημα νέες κυρώσεις σε Ρώσους πολιτικούς παράγοντες και ολιγάρχες στις Συνόδους Κορυφής της Πέμπτης τόνισε από πλευράς του ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν. 

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ ανέφερε ακόμα ότι ο Μπάιντεν θα συζητήσει τη στρατηγική του ΝΑΤΟ στο ανατολικό άκρο του και τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για πιθανή ρωσική χρήση χημικών ή πυρηνικών όπλων. 

Πηγή: skai.gr