Στόλτενμπεργκ: Ενίσχυση νατοϊκών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη

Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τους «πυρηνικούς λεονταρισμούς» (sabre rattling) δήλωσε την Τετάρτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ενόψει της Συνόδου Κορυφής της συμμαχίας με τη συμμετοχή Μπάιντεν. Χαρακτήρισε δε τα σχόλια της Μόσχας για τη χρήση τέτοιων όπλων ως «επικίνδυνα και ανεύθυνα». 

Ο κ. Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε ότι οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ θα συμφωνήσουν στη Σύνοδο Κορυφής τους αύριο για την ενίσχυση των δυνάμεων στην ανατολική πτέρυγα της συμμαχίας, με την ανάπτυξη τεσσάρων νέων μονάδων μάχης στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. «Αναμένω ότι οι ηγέτες θα συμφωνήσουν να ενισχύσουν τη θέση του ΝΑΤΟ σε όλους τους τομείς, με σημαντικές αυξήσεις (δυνάμεων) στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας στη γη, στον αέρα και στη θάλασσα», είπε. 

Υπογράμμισε ότι με τις νέες ομάδες μάχης και τις υπάρχουσες δυνάμεις στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, το ΝΑΤΟ θα έχει οκτώ πολυεθνικές μονάδες κατά μήκος της ανατολικής πτέρυγας της συμμαχίας. Η δήλωσε έρχεται αφού η Μόσχα απείλησε το ΝΑΤΟ με πόλεμο μετά την πρόταση της Πολωνίας για ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία. 

«Τα μέλη του ΝΑΤΟ αντιμετωπίζουν ένα ριζικά αλλαγμένο περιβάλλον ασφάλειας όπου οι αυταρχικές κυβερνήσεις είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν βία» προειδοποίησε ο κ. Στόλτενμπεργκ. 

«Περιμένω ότι θα συζητήσουμε το ρόλο της Κίνας σε αυτή την κρίση» σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. Είπε ότι η συμμαχία ανησυχεί ότι η Κίνα μπορεί να υποστηρίξει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι τα 30 κράτη μέλη θα συζητήσουν τον ρόλο του Πεκίνου στον πόλεμο την Πέμπτη. «Η Κίνα έχει παράσχει στη Ρωσία πολιτική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της διάδοσης κατάφωρων ψεμάτων και παραπληροφόρησης» ανέφερε.

Ανέφερε επίσης τις νατοϊκές ανησυχίες ότι η Κίνα θα μπορούσε να παράσχει «υλική υποστήριξη» στη Ρωσία.

«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε την Ουκρανία» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, αλλά το ΝΑΤΟ έχει την «ευθύνη» να διασφαλίσει ότι ο πόλεμος δεν θα κλιμακωθεί πέρα από την Ουκρανία, προσθέτει. 

Χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία θα ήταν εντελώς απαράδεκτη, και «θα άλλαζε εντελώς τη φύση του πολέμου» στην Ουκρανία, προειδοποίησε ο γραμματέας του ΝΑΤΟ. Ο επικεφαλης της Συμμαχίας προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα είχε εκτεταμένες συνέπειες».

Ο Στόλτενμπεργκ απαίτησε από τη Λευκορωσία να σταματήσει τη «συνενοχή της στην εισβολή του Πούτιν» και προειδοποίησε κατι το Μινσκ ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής αύριο θα έχουν «εκτεταμένες συνέπειες».

Πηγή: skai.gr