Μαζικά πλήγματα στην Ουκρανία ανακοίνωσε το Κρεμλίνο- Καταγγελία για ρωσική «παγίδα θανάτου» στη Μαριούπολη

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα Μεγάλη Δευτέρα ότι εξαπέλυσε μαζικά πλήγματα στη διάρκεια της νύχτας εναντίον του ουκρανικού στρατού και συνδεόμενων με αυτόν στρατιωτικών στόχων, χρησιμοποιώντας την πολεμική αεροπορία της, πυραυλικές δυνάμεις, πυροβολικό και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας για να πλήξει στόχους στη γειτονική της χώρα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε ανακοίνωση πως πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από αέρος κατέστρεψαν 16 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη διάρκεια της νύχτας, περιλαμβανομένων πέντε θέσεων διοίκησης, μιας αποθήκης καυσίμων και πέντε αποθηκών πυρομαχικών, καθώς και ουκρανικά θωρακισμένα οχήματα και δυνάμεις.

Ανέφερε πως τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν στις περιοχές Χάρκοβο, Ζαπορίζια, Ντονέτσκ, Ντνιπροπετρόφσκ και στο λιμάνι του Μικολάγιφ, και πως η ρωσική πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε πλήγματα εναντίον 108 περιοχών όπου όπως είχε είχαν συγκεντρωθεί ουκρανικές δυνάμεις και θωρακισμένα οχήματα.

Σε άλλες περιοχές, το υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως κατέστρεψε 12 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) που πραγματοποιούν πλήγματα και άρματα μάχης και πως χρησιμοποίησε πυραύλους Iskander προκειμένου να καταστρέψει τέσσερις αποθήκες όπλων και εξοπλισμών στις περιοχές Λουχάνσκ, Βινίτσια και Ντονέτσκ.

Η Ρωσία, που έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίσει την "ειδική στρατιωτική επιχείρηση", όπως την αποκαλεί, για την υποβάθμιση των δυνατοτήτων του ουκρανικού στρατού και την εξάλειψη αυτών που χαρακτηρίζει ως επικίνδυνους εθνικιστές, μέχρι να επιτύχει όλους τους στόχους της.

Τώρα επικεντρώνει τις προσπάθειές της στο να πάρει τον πλήρη έλεγχο της ουκρανικής πόλης-λιμάνι Μαριούπολη, που πολιορκείται εδώ και εβδομάδες.

Το υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως το ρωσικό πυροβολικό έπληξε επίσης 315 ουκρανικούς στρατιωτικούς στόχους κατά τη διάρκεια της νύχτας και πως συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να καταρριφθούν τρία ελικόπτερα του ουκρανικού στρατού, δύο MiG-29 και ένα αεροσκάφος SU-25.

Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας σχολιάζει σε πρωινό σημείωμα για τις στρατιωτικές πληροφορίες ασφαλείας από την Ουκρανία ότι «οι Ρώσοι διοικητές θα ανησυχούν για το χρόνο που παίρνει να καθυποτάξουν τη Μαριούπολη».

Προσθέτει ότι η συντονισμένη ουκρανική αντίσταση έχει δοκιμάσει σοβαρά τις ρωσικές δυνάμεις, εκτρέποντας προσωπικό και στρατιωτικό υλικό, καθυστερώντας τη ρωσική προέλαση αλλού.

Το σημείωμα του βρετανικού υπουργείου τονίζει επίσης πως η προσπάθεια των Ρώσων να καταλάβουν τη Μαριούπολη έχει συνοδευθεί από σημαντικό κόστος για τους κατοίκους, καθώς έχουν καταγραφεί μεγάλες απώλειες αμάχων και μεγάλες περιοχές υποδομών έχουν καταστραφεί.

"Ρωσική παγίδα θανάτου για τους υπερασπιστές της Μαριούπολης"

Ρωσική παγίδα θανάτου για τους υπερασπιστές της Μαριούπολης καταγγέλλει τοπικός αξιωματούχος.

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal, ένα προπύργιο της ουκρανικής άμυνας, στη νοτιοανατολική πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης, δήλωσε ο Πέτρο Αντριουσένκο, ένας δήμαρχος σύμβουλος, ο οποίος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπαθεί να παγιδεύσει τους υπερασπιστές της πόλης. 

«Οι μάχες στην περιοχή της Αριστερής Όχθης (Livoberezhnyi) συνεχίζονται όλη την ημέρα», είπε ο Αντριουσένκο σε δήλωση στο Telegram σύμφωνα με το CNN. «Οι κατακτητές συνεχίζουν να πυροβολούν και να βομβαρδίζουν το εργοστάσιο μεταλλουργίας Azovstal με όλα τους τα όπλα».

«Συνειδητοποιώντας ότι οι υπερασπιστές δεν πρόκειται να ενδώσουν, τα σχέδια των κατακτητών είναι ξεκάθαρα», είπε ο αξιωματούχος. 

«Σύμφωνα με το μήνυμά τους, ο διάδρομος για ασφαλή έξοδο θα έπρεπε να έχει σημαδευτεί με κόκκινες σημαίες, αλλά δεν υπάρχουν κάποια σημάδια», είπε. «Αυτό επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι ετοιμάζουν μόνο μια παγίδα για τους υπερασπιστές μας».

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να αντιστέκονται στις ρωσικές επιθέσεις στην πόλη αφού απέρριψαν το ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοση.
Το CNN σημειώνει ότι ο Ουκρανός αξιωματούχος δεν βρίσκεται στη Μαριούπολη, αλλά συλλέγει πληροφορίες από ανθρώπους στην πολιορκούμενη πόλη. 

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να αντιστέκονται στις ρωσικές επιθέσεις στην πόλη αφού απέρριψαν το ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοση.

Το CNN σημειώνει ότι ο Ουκρανός αξιωματούχος δεν βρίσκεται στη Μαριούπολη, αλλά συλλέγει πληροφορίες από ανθρώπους στην πολιορκούμενη πόλη. 

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν στη Μαριούπολη, η οποία πριν τον πόλεμο μετρούσε περίπου 400.000 κατοίκους. Αρκετές χιλιάδες Ουκρανοί μαχητές πιστεύεται ότι βρίσκονται στο Azovstal, το οποίο διαθέτει και υπόγειες εγκαταστάσεις.

Πυραυλική επίθεση στη Λβίβ Επτά νεκροί, 11 τραυματίες 

Επτά νεκροί είναι ο νεότερος απολογισμός από τα πλήγματα πυραύλων στην πόλη Λβιβ ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Μαξίμ Κοζίτσκι. Ο Κοτζίτσκι ανέφερε ότι την πόλη έπληξαν τέσσερις πύραυλοι, τρεις χτύπησαν αποθήκες, ενώ ο τέταρτος χτύπησε ένα γκαράζ. 

"11 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους ένα παιδί. Τρία από τα θύματα είναι σε σοβαρή κατάσταση, το παιδί τραυματίστηκε ελαφρά" δήλωσε. Στην επίθεση καταστράφηκαν και δεκάδες οχήματα. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες των Ουκρανών, οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από αεροσκάφος από την κατεύθυνση της Κασπίας. 

Ο σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σημείωσε σε μήνυμά του στο Twitter ότι επρόκειτο για πέντε "ισχυρά πυραυλικά πλήγματα σε υποδομές αμάχων" στην Λβιβ, ενώ ο δήμαρχος της πόλης Αντρίι Σαντόβι επιβεβαίωσε ότι έγινε επίθεση με πυραύλους και πρόσθεσε ότι τα σωστικά συνεργεία έχουν σπεύσει στην περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr