Ουκρανός αξιωματούχος: «Χάσαμε τον έλεγχο της πόλης Κρεμίνα» - Καταγγελίες για δολοφονίες αμάχων

Ο έλεγχος στην πόλη της Κρεμίνα (στην περιφέρεια του Λουχάνσκ) έχει «χαθεί», ανακοίνωσε τη Μεγάλη Δευτέρα ο Serhii Haidai, επικεφαλής της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης του Λουχάνσκ, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να κάμψουν την ουκρανική αντίσταση στα ανατολικά της χώρας.

«Προς το παρόν, ο έλεγχος στην πόλη της Κρεμίνα έχει χαθεί» και οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται, ανέφερε στο Telegram, καταγγέλλοντας δολοφονίες αμάχων. 

Οι κάτοικοι προσπάθησαν να φύγουν (από την πόλη) με δικά τους οχήματα, και οι ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον ενός αυτοκινήτου που μετέφερε πολίτες, είπε ο Χαϊντάι.

«Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ένας σοβαρά τραυματίας βρίσκεται ακόμα στο σημείο. Οι γιατροί δεν μπορούν να την φτάσουν λόγω ατελείωτων βομβαρδισμών» είπε.

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να προελάσουν προς τα σύνορα τόσο του Λουχάνσκ όσο και του Ντόνετσκ στην περιοχή του Ντονμπάς αναφέρει το sky news. H Ρωσία έχει μετατοπιστεί το κέντρο βάρους των επιχειρήσεών της προς τα ανατολικά μετά την αποτυχία της να κερδίσει εδάφη γύρω από το Κίεβο και βόρεια της χώρας.

Στο μεταξύ, το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας σχολιάζει σε πρωινό σημείωμα για τις στρατιωτικές πληροφορίες ασφαλείας από την Ουκρανία ότι «οι Ρώσοι διοικητές θα ανησυχούν για το χρόνο που παίρνει να καθυποτάξουν τη Μαριούπολη».

Προσθέτει ότι η συντονισμένη ουκρανική αντίσταση έχει δοκιμάσει σοβαρά τις ρωσικές δυνάμεις, εκτρέποντας προσωπικό και στρατιωτικό υλικό, καθυστερώντας τη ρωσική προέλαση αλλού.

Το σημείωμα του βρετανικού υπουργείου τονίζει επίσης πως η προσπάθεια των Ρώσων να καταλάβουν τη Μαριούπολη έχει συνοδευθεί από σημαντικό κόστος για τους κατοίκους, καθώς έχουν καταγραφεί μεγάλες απώλειες αμάχων και μεγάλες περιοχές υποδομών έχουν καταστραφεί

Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας σε επίθεση με πυραύλους στην Λβιβ, την μεγάλη πόλη της δυτικής Ουκρανίας, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Μαξίμ Κοζίτσκι. "Μέχρι στιγμής έχουμε καταμετρήσει έξι νεκρούς και οκτώ τραυματίες. Μεταξύ των θυμάτων υπάρχει ένα παιδί", πρόσθεσε. Στην επίθεση καταστράφηκαν και δεκάδες οχήματα. 

Μεγάλοι τομείς της Μαριούπολης ελέγχονται πλέον από τον ρωσικό στρατό. Το δικό της, παρατεταμένο Γολγοθά, βιώνει η Ουκρανία, με χιλιάδες αμάχους νεκρούς εκ των οποίων εκατοντάδες παιδιά. 

Η Ρωσία ετοιμάζεται για νέα επίθεση στην Ανατολική Ουκρανία

Νέα επίθεση στην Ανατολική Ουκρανία φαίνεται να ετοιμάζουν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις σύμφωνα με το Κίεβο.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ολοκληρώνουν τον σχηματισμό μιας «επιθετικής ομάδας» στην Ανατολική Επιχειρησιακή Ζώνη, ανακοίνωσαν τη Μεγάλη Δευτέρα οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας στην καθημερινή τους ενημέρωση. 

Τα ρωσικά στρατεύματα συνέχισαν τον μερικό αποκλεισμό του Χαρκόβου, τονίζεται, ενώ στο Ντονέτσκ, συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί στους οικισμούς Σίβερσκ και Ποκρόβσκ. 

Οι προσπάθειες της Ρωσίας να εισβάλει στο Νοβοτοσκίβσκ, στην Ποπάνσκα στο Λουχάνσκ και σε άλλες περιοχές στο Ντονέτσκ ήταν ανεπιτυχείς αναφέρει πάντα ο ουκρανικός στρατός.

Τα ρωσικά στρατεύματα εξακολουθούν να προσπαθούν να εισέλθουν στα διοικητικά όρια της Χερσώνας σημειώνεται ακόμα.  

Πηγή: skai.gr