Λονδίνο: Η Ρωσία ανασυντάσσεται μετά την κατάληψη του Σεβεροντονιέτσκ

Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας σημειώνει πως είναι πιθανό η Ρωσία να χρειαστεί μία έστω σύντομη τακτική παύση, για να ανασυνταχθεί.

του Θανάση Γκαβού

Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε με τη νεότερη ενημέρωση για τις εξελίξεις στην Ουκρανία πως οι Ρώσοι έχουν καταλάβει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του Σεβεροντονιέτσκ.

Ο κύριος δρόμος προς την πόλη παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο μεν, αλλά η Ρωσία εξακολουθεί να καταγραφεί σταθερά κέρδη κατά τόπους, χρησιμοποιώντας βαριά συγκέντρωση πυροβολικού.

Αυτό βέβαια, επισημαίνει το βρετανικό υπουργείο, δεν έχει συμβεί δίχως τίμημα για τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν υποστεί απώλειες κατά τις επιχειρήσεις.

Τονίζεται στη συνέχεια πως η διάσχιση του ποταμού Σιβέρσκι Ντόνετς, που αποτελεί ένα φυσικό εμπόδιο στους άξονες της ρωσικής προέλασης, είναι ζωτικής σημασίας για τις δυνάμεις του εισβολέα, καθώς διασφαλίζουν τον έλεγχο της επαρχίας Λουχάνσκ και προετοιμάζονται να μετατοπίσουν την έμφαση των επιχειρήσεών τους στην επαρχία Ντόνετσκ.

Το υπουργείο σημειώνει ως δυνητικά περάσματα του ποταμού τις περιοχές μεταξύ του Σεβεροντονιέτσκ και της γειτονικής πόλης Λισιτσάνσκ, καθώς και την πόλη Λιμάν, που πρόσφατα καταλήφθηκε από τους Ρώσους.

Σε αμφότερα τα σημεία, ωστόσο, η γραμμή του ποταμού πιθανότατα παραμένει ελεγχόμενη από τις ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν καταστρέψει τις γέφυρες που υπήρχαν εκεί.

Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας προσθέτει: «Είναι πιθανό η Ρωσία να χρειαστεί μία έστω σύντομη τακτική παύση για να ανασυνταχθεί ώστε να αντιμετωπίσει τα αντιτιθέμενα περάσματα του ποταμού και τις επακόλουθες επιθέσεις βαθύτερα στην επαρχία Ντόνετσκ, όπου οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν προετοιμάσει αμυντικές θέσεις».

Το τελικό σχόλιο της βρετανικής ενημέρωσης είναι πως μια τέτοια παύση «διακινδυνεύει (για τους Ρώσους) απώλεια της δυναμικής που έχουν χτίσει την τελευταία εβδομάδα».

Πηγή: skai.gr