«Πάρα πολύ ισχυρές ενδείξεις» ότι ο Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου, λέει η Λιζ Τρας

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Η Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας εκτίμησε ότι υπάρχουν «πολύ ισχυρές ενδείξεις» ότι ο Πρόεδρος Πούτιν είναι πράγματι «εγκληματίας πολέμου».

Η κα Τρας απαντούσε σε ερώτηση που της τέθηκε στο ραδιόφωνο του BBC για το κατά πόσο συμφωνεί με το σχόλιο του Προέδρου Μπάιντεν ότι ο ίδιος πιστεύει πως ο Ρώσος ηγέτης είναι εγκληματίας πολέμου.

Όπως είπε η υπουργός, δε θεωρεί ότι ήταν λάθος που είπε κάτι τέτοιο ο Αμερικανός Πρόεδρος. «Υπάρχουν παρά πολύ ισχυρές ενδείξεις ότι είναι (εγκληματίας πολέμου). Υπάρχουν πάρα πολύ ισχυρές ενδείξεις ότι εγκλήματα πολέμου έχουν διαπραχθεί και ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν είναι πίσω από αυτά».

Πρόσθεσε πως «εν τέλει εναπόκειται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να αποφασίσει ποιος είναι και ποιος δεν είναι εγκληματίας πολέμου και σε εμάς να προσκομίσουμε τις αποδείξεις».

Κατά την κα Τρας η Βρετανία συλλέγει αποδεικτικά στοιχεία επί του εδάφους «ώστε να διασφαλίσει πως ο Πούτιν θα καταστεί υπόλογος για αυτά τα εγκλήματα».

Στην ίδια εκπομπή η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας είπε επίσης ότι η Δύση δεν έκανε ούτε στο ελάχιστο αρκετά για να σταματήσει τον Πούτιν, παραπέμποντας στις χωρίς τιμωρία ρωσικές ενέργειες σε Ντονμπάς, Κριμαία και Συρία πριν από την εισβολή στην Ουκρανία. «Υπήρξε υπερβολικός εφησυχασμός», παρατήρησε η Λιζ Τρας.

Πηγή: skai.gr