Ρώσος ολιγάρχης μετέφερε μετοχές 1,3 δισ. δολαρίων από την Κύπρο στις Παρθένες Νήσους

Ο Ρώσος ολιγάρχης Αλεξέι Μορντάσοφ μεταβίβασε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια μετοχών στον ταξιδιωτικό όμιλο TUI εν μέσω της παγκόσμιας επιβολής κυρώσεων σε μια εταιρεία στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, σύμφωνα με δημοσίευμα του International Investment.

Μια εταιρεία που ελέγχεται από τον Μορντάσοφ πούλησε τις μετοχές, στον ταξιδιωτικό γίγαντα TUI, στις 28 Φεβρουαρίου.

Στον Μορντάσοφ έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το μερίδιο 29,9% της TUI, η οποία έχει διπλές εισαγωγές στο χρηματιστήριο στη Φρανκφούρτη και στο Λονδίνο, πουλήθηκε στην Ondero, η οποία συνδέεται με τον ολιγάρχη, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Μορντάσοφ, ένας μεγιστάνας του χάλυβα, είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία με καθαρή περιουσία 22,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Πριν από την πώληση των μετοχών, ο Μορντάσοφ ήταν ο κορυφαίος μέτοχος της TUI, με ποσοστό 34%, και ήταν μέτοχος για περίπου 15 χρόνια, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που δημοσίευσε η TUI λίγο μετά την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Μορντάσοφ παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της TUI στις 2 Μαρτίου, ανέφερε η εταιρεία.

Ο Μορντάσοφ κατείχε το μερίδιό του στην TUI μέσω της Unifirm με έδρα την Κύπρο, μιας εταιρείας που με τη σειρά της ανήκει σε εταιρείες που ελέγχονται από τον Μορντάσοφ και τους γιους του, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ήταν από τους πρώτους ολιγάρχες που στοχοποιήθηκαν, με την ΕΕ να επικαλείται τις επενδύσεις του στην τράπεζα Rossiya, που περιγράφεται ως η «προσωπική τράπεζα» των ανώτατων αξιωματούχων της Ρωσίας, και τα μερίδιά του σε τηλεοπτικούς σταθμούς που είχαν παίξει ρόλο στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας μέσω φιλορωσικών εκπομπών.

Η TUI ανακοίνωσε μέσα από μια ρυθμιστική αρχή και ένα δελτίο τύπου ότι ο Μορντάσοφ είχε πουλήσει το 29,9% της συμμετοχής του στην TUI στην Ondero Ltd, με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Οι μετοχές ανέρχονται σε 1,1 δισ. σε σημερινές τιμές. Η TUI είπε ότι το υπόλοιπο 4,1% είχε πουληθεί στο ρωσικό επενδυτικό φορέα Severgroup. Η TUI είπε ότι οι μεταφορές είχαν γίνει τέσσερις ημέρες νωρίτερα, στις 28 Φεβρουαρίου, την ημέρα που ο Μορντάσοφ περιλήφθηκε στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ.

Το Bloomberg ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι το μερίδιο της Ondero παρέμεινε «συνδεδεμένο» με τον Μορντάσοφ.

Η δήλωση τύπου της TUI στις 4 Μαρτίου με τίτλο «Αλλαγή στη μετοχική δομή της TUI» ανέφερε:

Η TUI ενημερώθηκε ότι η ιδιοκτησία του μετόχου της Unifirm Limited έχει αλλάξει και κατά συνέπεια η μετοχική σύνθεση του Ομίλου έχει αλλάξει. Κατά συνέπεια, η Unifirm Limited πούλησε το 4,13% της TUI AG στη Severgroup LLC.

Επομένως, η Severgroup θα κατέχει πλέον το 4,13% της TUI AG. Οι μετοχές θα αποδίδονταν στον κ. Μορντάσοφ. Η μετοχή της Unifirm Limited στην TUI AG θα είχε μειωθεί στο 29,87%.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μορντάσοφ ενημέρωσε ότι οι θυγατρικές του KN-Holding LLC και Rayglow Limited πώλησαν τις μετοχές τους που κατείχαν στην Unifirm Limited στην Ondero Limited. Η TUI AG έλαβε επίσης ειδοποίηση από την Ondero Limited σχετικά με την αντίστοιχη εξαγορά.

Πηγή: Sigmalive