Ισχυρές ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις και σερβικά τανκς στο Κόσοβο – Έκρυθμη η κατάσταση (βίντεο) 

Φόβοι για νέο κύκλο βίας μετά τα χθεσινά αιματηρά επιεσόδια στο Κοσσυφοπέδιο με τραυματίες 30 στρατιώτες του ΝΑΤΟ και 52 σέρβους διαδηλωτές

Δεκάδες στρατιώτες του ΝΑΤΟ φρουρούν σήμερα ένα δημοτικό κτίριο στην πόλη Ζβέτσαν του Κοσόβου, όπου χθες, Δευτέρα, 30 στρατιώτες του ΝΑΤΟ και 52 σέρβοι διαδηλωτές τραυματίσθηκαν σε συγκρούσεις

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ώρες αφότου αλβανικής καταγωγής δήμαρχοι ανέλαβαν καθήκοντα στην περιοχή του βορείου Κοσόβου, όπου ζουν κυρίως Σέρβοι, έπειτα από εκλογές τις οποίες οι Σέρβοι μποϊκόταραν.

Οι αρχές του Κοσόβου έχουν κατηγορήσει τον Βούτσιτς ότι αποσταθεροποιεί το Κόσοβο ενώ ο Σέρβος πρόεδρος κατηγορεί τις αρχές του Κοσόβου ότι προκαλούν  πρόβλημα επιμένοντας να εγκαταστήσουν νέους δημάρχους.

Την ίδια ώρα η Σερβία έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας και και διέταξε την μετακίνηση μονάδων προς τα διοικητικά σύνορα με το Κόσοβο.

Σήμερα Σέρβοι του Κοσόβου έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από το δημοτικό κτίριο στο Ζβέτσαν, όπου ξέσπασαν και πάλι επεισόδια αν και αρχικά η κατάσταση ήταν ήρεμη.

Στρατιώτες της νατοϊκής δύναμης, γνωστής ως KFOR,από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιταλία και την Πολωνία στέκονται φρουροί με ειδική εξάρτυση για την αντιμετώπιση ταραχών.

Σε μια άλλη πόλη με σερβική πλειοψηφία, το Λεποσάβιτς, ο αλβανικής καταγωγής δήμαρχος δεν μπορούσε να φύγει από το γραφείο του για περισσότερο από 24 ώρες εξαιτίας των διαδηλωτών που βρίσκονταν έξω απ' αυτό, ανέφεραν μέσα ενημέρωσης.

Αντιδράσεις και εκκλήσεις από Ευρωπαίους αξιωματούχους 

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε τις χθεσινές βιαιότητες «με τους εντονότερους όρους».

«Οι βίαιες πράξεις εναντίον στρατευμάτων @NATO_KFOR, πολιτών και αστυνομικών είναι απολύτως απαράδεκτες», έγραψε ο Μπορέλ στο Twitter.

Το ΝΑΤΟ έκανε λόγο για «εντελώς απαράδεκτες» επιθέσεις στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε στο δημόσιο ραδιοσταθμό της RAI πως μίλησε χθες, Δευτέρα, το βράδυ με τον Βούτσιτς και με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι.

«Τους κάλεσα να επιδείξουν ηρεμία ... να εγκαταλείψουν τη βία και ελπίζω ότι άκουσαν, έδειξαν και οι δύο μεγάλη προθυμία, θα δούμε», δήλωσε ο Ταγιάνι.
Στο Παρίσι, η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Αν-Κλερ Λεζάντρ ανέφερε σε δήλωσή της πως «είναι περισσότερο σημαντικό παρά ποτέ για την Πρίστινα και για το Βελιγράδι να δείξουν υπευθυνότητα επιστρέφοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με διάθεση συμβιβασμού στην υπηρεσία της ειρήνης και της ευημερίας των σέρβων και των κοσοβάρων πολιτών».

Η Γαλλίδα εκπρόσωπος κάλεσε τα δύο μέρη, ιδιαίτερα την κυβέρνηση του Κοσόβου, να λάβουν αμέσως τα απαραίτητα μέτρα για να μειώσουν τις εντάσεις.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε να τεθεί σε κίνδυνο η περιφερειακή σταθερότητα, δεδομένου του κρίσιμου διεθνούς πλαισίου. Αυτό είναι ζήτημα ευρωπαϊκής ασφάλειας», υπογράμμισε.

Η αρχή της κρίσης στο Κόσοβο

Η κρίση ξέσπασε τον Απρίλιο όταν οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου μποϊκόταραν τις τοπικές εκλογές, επιτρέποντας στους Αλβανούς να αναλάβουν τον έλεγχο των τοπικών συμβουλίων με ποσοστό συμμετοχής μικρότερο του 4%.

Τις κοσοβάρικες Αρχές επέκριναν ΕΕ και ΗΠΑ για την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο προειδοποιώντας για πυροδότηση εθνικών εντάσεων.

Τον Φεβρουάριο του 2008 το Κοσσυφοπέδιο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία ύστερα από χρόνια τεταμένων σχέσεων μεταξύ των Σέρβων και των κατά κόρον Αλβανών κατοίκων.

Το Κοσσυφοπέδιο έχει αναγνωριστεί από τις ΗΠΑ και τις μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ. Η Σερβία, με την υποστήριξη της συμμάχου Ρωσίας, δεν το αναγνωρίζει, όπως και οι περισσότεροι Σέρβοι κάτοικοί του.

Πηγή: skai.gr