«Πορεία ενάντια στο χάος»: Αντιδιαδήλωση των Φρουρών της Επανάστασης μετά το θάνατο της Αμινί – Δείτε την αφίσα

Στην αφίσα εμφανίζονται χέρια Ιρανών να ενώνονται πάνω από τις φλόγες των διαδηλώσεων. 

Αντιδιαδήλωση στην Τεχεράνη ανακοίνωσαν οι Φρουροί της Επανάστασης στη σκιά των αιματηρών επεισοδίων, με τουλάχιστον 31 νεκρούς. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για το θάνατο της νεαρής Μαχσά Αμινί στη διάρκεια της κράτησής της από την αστυνομία ηθών στην ιρανική πρωτεύουσα. 

Η αντιδήλωση ονομάζεται «Πορεία ενάντια στο χάος» καθ θα πραγματοποιηθεί σε όλη την επαρχία της Τεχεράνης μετά την προσευχή της Παρασκευής. Στην αφίσα εμφανίζονται χέρια Ιρανών να ενώνονται πάνω από τις φλόγες των διαδηλώσεων. 

Οι Φρουροί της Επανάστασης υποστηρίζουν ότι η κατάσταση στην Τεχεράνη είναι πλέον «πιο ήρεμη και ήσυχη».

Ιράν

«Ο ιρανικός λαός βγήκε στους δρόμους για να αγωνιστεί για τα θεμελιώδη δικαιώματά του και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του (...) και η κυβέρνηση απαντά σε αυτές τις ειρηνικές διαδηλώσεις με σφαίρες», κατήγγειλε πάντως ο διευθυντής της ΜΚΟ Μαχμούντ Αμίρι-Μόγκανταμ σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από έξι ημέρες διαδηλώσεων.

Τρεις παραστρατιωτικοί «που είχαν κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσουν τους ταραχοποιούς» στο Ταμπρίζ (βορειοδυτικά), στο Καζβίν (κέντρο) και στη Μασχάντ (βορειοανατολικά) έπεσαν νεκροί από επιθέσεις με μαχαίρι ή από πυρά χθες, Τετάρτη, σύμφωνα με ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων. Ένα μέλος των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκε επίσης την Τρίτη κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο Σιράζ (κέντρο), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη των δυνάμεων ασφαλείας στους θανάτους των διαδηλωτών.

Διώξεις ζητούν οι Φρουροί της Επανάστασης

Να ασκήσουν διώξεις σε βάρος όσων διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και φήμες για τον θάνατο της 22χρονης Mαχσά Αμίνι καλούν την ιρανική δικαιοσύνη οι Φρουροί της Επανάστασης.

Είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθικής του Ιράν επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντήλα της. Έπεσε σε κώμα ενώ βρισκόταν υπό κράτηση. Η ιστορία της έχει προκαλέσει οργή και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, στη διάρκεια των οποίων πυρπολήθηκαν αστυνομικά τμήματα και αυτοκίνητα.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν έρευνα για τα αίτια του θανάτου της και οι Φρουροί εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στην οικογένειά της.

«Ζητήσαμε από το δικαστικό σώμα να εντοπίσει όσους διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και φήμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο δρόμο, καθώς θέτουν σε κίνδυνο την ψυχολογική ασφάλεια της κοινωνίας» ανέφεραν οι Φρουροί, οι οποίοι κατέστειλαν τις διαδηλώσεις και στο παρελθόν.

«Η βούληση του ιρανικού λαού είναι η εξής: μην λυπάστε τους εγκληματίες», ανέφερε σε άρθρο η σκληροπυρηνική εφημερίδα Kayhan, σύμφωνα με το Reuters.

Πηγή: skai.gr