Ο Ιρανός πρόεδρος δεν έδωσε συνέντευξη στην Κριστιάν Αμανπούρ επειδή αρνήθηκε να φορέσει μαντίλα

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ, της ζητήθηκε από το βοηθό να φορέσει μαντίλα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης με τον πρόεδρο του Ιράν, κάνοντας λόγο για «ζήτημα σεβασμού»

Την στιγμή που το Ιράν «βράζει» μετά το θάνατο της 22χρονης Ιρανής, Μαχσά Αμινί η οποία πέθανε ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση επειδή δε φορούσε σωστά τη μαντίλα της, η Βρετανο-ιρανικής καταγωγής δημοσιογράφος Κριστιάν Αμανπούρ αποκαλύπτει πως ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσία αρνήθηκε να της δώσει συνέντευξη επειδή η ίδια δε θέλησε να φορέσει μαντίλα. 

Η δημοσιογράφος γνωστοποίησε το περιστατικό μέσα από το λογαριασμό της στο twitter λέγοντας πως είχε προγραμματιστεί η συγκεκριμένη συνέντευξη προκειμένου ο πρόεδρος του Ιράν να ερωτηθεί για το θάνατο της 22χρονης αλλά και για το κύμα οργής που έχει ξεσπάσει στη χώρα. Αυτή θα ήταν η πρώτη συνέντευξη του Ιρανού προέδρου επί αμερικανικού εδάφους κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, όπως η Κριστιάν Αμανπούρ επισημαίνει. 

«Μετά από εβδομάδες ετοιμασιών και πολύωρες διαδικασίες για την εγκατάσταση μεταφραστικού εξοπλισμού, φώτων και καμερών, ήμασταν έτοιμοι. Αλλά ο πρόεδρος Ραϊσί δεν εμφανίστηκε. Σαράντα λεπτά αργότερα ήρθε ένας βοηθός. Όπως μου είπε, ο πρόεδρος πρότεινε να φορέσω μαντίλα, γιατί είναι οι ιεροί μήνες του Μουχαράμ και του Σαφάρ», αναφέρει.

Η δημοσιογράφος όπως αναφέρει αρνήθηκε να φορέσει τη μαντίλα απαντώντας: «Βρισκόμαστε στη Νέα Υόρκη, όπου δεν υπάρχει νόμος ή παράδοση σχετικά με τις μαντίλες. Τόνισα ότι κανένας Ιρανός πρόεδρος στο παρελθόν δεν το είχε απαιτήσει όταν τους έπαιρνα συνέντευξη εκτός Ιράν».

«Ο βοηθός ξεκαθάρισε ότι η συνέντευξη δεν θα πραγματοποιούνταν αν δεν φορούσα μαντίλα. Έκανε λόγο για “ζήτημα σεβασμού” και μίλησε για την “κατάσταση στο Ιράν” – αναφερόμενος στις διαδηλώσεις που σαρώνουν τη χώρα», προσθέτει η δημοσιογράφος.

«Και πάλι, είπα ότι δεν μπορώ να συμφωνήσω με αυτό το πρωτοφανές και απροσδόκητο αίτημα», τονίζει.

Η δημοσιογράφος καταλήγει: «Και έτσι φύγαμε. Η συνέντευξη δεν έγινε. Την ώρα που οι διαδηλώσεις συνεχίζονται και άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, θα ήταν μια σημαντική στιγμή για να μιλήσω με τον Πρόεδρο Ραϊσί».

crist

crist

crist

crist

crist

crist

crist

Πηγή: skai.gr
TAGS: Ιράν