Έρχεται νέα στρατιωτική βοήθεια 2 και πλέον δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ στο Κίεβο

Το πακέτο αναμένεται να ανακοινωθεί πιθανόν ακόμη κι εντός της εβδομάδας - Θα συμπεριλάβει όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζει νέο πακέτο στρατιωτικών εξοπλισμών για την Ουκρανία, αξίας 2 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αναμένεται να συμπεριλάβει ρουκέτες με μεγαλύτερο βεληνεκές για πρώτη φορά, καθώς και διάφορα είδη πυρομαχικών, όπλων και ανταλλακτικών, σύμφωνα με δυο αμερικανούς αξιωματούχους ενήμερους σχετικά που μίλησαν στον πρακτορείο ειδήσεων Reuters χθες Τρίτη.

Το πακέτο αναμένεται να ανακοινωθεί πιθανόν ακόμη κι εντός της εβδομάδας, διευκρίνισαν. Θα συμπεριλάβει ανταλλακτικά για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, πυρομαχικά ακριβείας και αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, κατά τις πηγές.

Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού (1,7 δισεκ. δολάρια) θα προέλθει από κονδύλι που επιτρέπει στην κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να προμηθεύεται είδη απευθείας από τη βιομηχανία, αντί να αντλεί από αποθέματα του αμερικανικού στρατού.

Θα διατεθεί ιδίως για την αγορά ρουκέτας νέου τύπου, της «εκτοξευόμενης από το έδαφος βόμβας μικρής διαμέτρου» (Ground Launched Small Diameter Bomb, GLSDB), που κατασκευάζουν από κοινού οι Boeing και Saab, με δραστικό βεληνεκές 150 χιλιομέτρων. Ως αυτό το στάδιο, η Ουάσιγκτον δεν ικανοποιεί το αίτημα του Κιέβου να σταλούν στον ουκρανικό στρατό πύραυλοι ATACMS, με βεληνεκές σχεδόν 300 χιλιομέτρων, που εκτοξεύονται από τα συστήματα HIMARS.

Ωστόσο, το βεληνεκές της GLSDB δυνητικά θα επιτρέψει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να επιτυγχάνουν την προσβολή στόχων ως τώρα εκτός εμβέλειας, στο πλαίσιο αντεπιθέσεων ή ενεργειών παρενόχλησης των ρωσικών στρατευμάτων πολύ πίσω από τις γραμμές των μετώπων.

Το Ρόιτερς είχε αναφερθεί για πρώτη φορά στην πρόταση της Boeing να διατεθεί η GLSDB στην Ουκρανία τον Νοέμβριο. Τότε, αναμενόταν πως θα έφθανε στα χέρια των Ουκρανών περί την άνοιξη.

Η ρουκέτα αυτή βασίζεται στον συνδυασμό της βόμβας GBU-39 και του κινητήρα ρουκετών M26. Και τα δύο είδη αυτά αφθονούν στις αποθήκες του αμερικανικού στρατού. Είναι κατευθυνόμενη με την αξιοποίηση του συστήματος GPS, υπερνικά συστήματα ηλεκτρονικής παρεμβολής, είναι παντός καιρού και μπορεί να καταστρέψει ολοσχερώς τεθωρακισμένα. Η GBU-39, η οποία είναι εφοδιασμένη με μικρά, αναδιπλούμενα πτερύγια, τα οποία επιτρέπουν να διανύει πάνω από 100 χιλιόμετρα όταν η ρίψη της γίνεται από αεροσκάφος, μπορεί να πλήττει στόχους με διάμετρο ακόμη κι ενός μέτρου.

Το πακέτο θα συμπεριλάβει επίσης μέρη για τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας HAWK, συστήματα κατά UAVs, ραντάρ αντιπυροβολικού και επιτήρησης του εναέριου χώρου, εξοπλισμό επικοινωνιών, UAVs τύπου PUMA, καθώς και ανταλλακτικά για συστήματα όπως οι συστοιχίες αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας Patriot και τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Bradley, κατά τις πηγές του Ρόιτερς.

Θα δωριστεί εξάλλου από κράτος-σύμμαχο των ΗΠΑ εξοπλισμός για τρία νοσοκομεία εκστρατείας, σύμφωνα με τον έναν από τους αξιωματούχους.

Ο Λευκός Οίκος απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Πέρα από το μέρος του πακέτου εξοπλισμών που θα αγοραστεί απευθείας από τη βιομηχανία, το άλλο, αξίας 400 και πλέον εκατ. δολαρίων, θα προέλθει από ειδικό κεφάλαιο που έχει στη διάθεσή του ο αμερικανός πρόεδρος και του δίνει τη δυνατότητα να αντλεί από τα αποθέματα του στρατού των ΗΠΑ σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Στο πακέτο αυτό αναμένεται να συμπεριληφθούν οχήματα μεταφοράς προσωπικού ικανά να αντέξουν πλήγματα από νάρκες (MRAPs), συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών κατευθυνόμενων ρουκετών (GMLRS) και διάφορα είδη πυρομαχικών.

Οι ΗΠΑ έχουν στείλει στρατιωτική βοήθειας αξίας περίπου 27,2 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία αφότου εισέβαλαν στη χώρα οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ