Νετανιάχου: Θα εξέταζα το ενδεχόμενο να αναλάβω ρόλο μεσολαβητή μεταξύ Ουκρανίας - Ρωσία αν μου ζητηθεί

«Αν μου ζητηθεί από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ασφαλώς θα το εξετάσω, όμως προσωπικά δεν πιέζω για να αναλάβω τέτοιο ρόλο», είπε ο κ. Νετανιάχου κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. 

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες Τρίτη διατεθειμένος να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας σε περίπτωση που του ζητηθεί κάτι τέτοιο από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών και τις ΗΠΑ.

«Αν μου ζητηθεί από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ασφαλώς θα το εξετάσω, όμως προσωπικά δεν πιέζω για να αναλάβω τέτοιο ρόλο», είπε ο κ. Νετανιάχου κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Πρόσθεσε ότι για να μπορέσει να έχει επιτυχία το εγχείρημα, θα χρειαστεί η πρωτοβουλία να αναληφθεί «την κατάλληλη στιγμή» και «υπό τις κατάλληλες περιστάσεις».

Εξήγησε πως για να αναλάβει τέτοιο ρόλο, θεωρεί προϋπόθεση να του ζητηθεί ρητώς από την Ουάσιγκτον, καθώς «δεν γίνεται να έχεις πάρα πολλούς μάγειρες στην κουζίνα».

Ακόμη, ο δεξιός πρωθυπουργός του Ισραήλ, που επέστρεψε στην εξουσία στα τέλη του 2022, είπε πως του είχε ζητηθεί λίγο καιρό μετά την εισβολή να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή, όμως το απέφυγε διότι τότε ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης κι όχι επικεφαλής της κυβέρνησης. «Έχω τον εξής κανόνα: ένας (μπορεί να είναι) πρωθυπουργός κάθε φορά», εξήγησε.

Δεν αποκάλυψε από ποια πλευρά του ζητήθηκε να αναλάβει τον ρόλο. Επισήμανε πως το αίτημα του υποβλήθηκε «ανεπίσημα».

Το Κίεβο είχε ζητήσει από τον προκάτοχο του κ. Νετανιάχου, τον Ναφτάλι Μπένετ, να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή. Ο κ. Μπένετ συναντήθηκε με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τον Μάρτιο του 2022, ενώ είχε επίσης επαφές με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Όμως δεν κατάφερε να δώσει ώθηση στην προσπάθεια να τερματιστεί ο πόλεμος με συμφωνία κατόπιν διαπραγματεύσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ