ΗΠΑ: Εξετάζεται οδικός χάρτης ευρωπαϊκής απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο 

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν «έντονη συζήτηση» για τη μείωση της εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια ενόψει των έκτακτων συνόδων κορυφής στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. 

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν είπε ότι το θέμα θα αποτελέσει «ουσιαστικό θέμα συζήτησης» μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και άλλων ηγετών στις συνόδους κορυφής της G7 και της ΕΕ την Πέμπτη, και αποτελεί «μείζονα προτεραιότητα» για αυτούς. 

Ο Αμερικανός αξιωματούχος ανακοίνωσε δε ότι οι ηγέτες έχουν εξετάσει έναν «πρακτικό οδικό χάρτη» για τον τερματισμό της ευρωπαϊκής εξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, και ότι ο Μπάιντεν θα έχει περισσότερα να πει για το θέμα την Παρασκευή. 

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα κοιτάξουν να αυξήσουν τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη βραχυπρόθεσμα, αν και δεν διευκρίνισε λεπτομέρειες για ένα σχέδιο.

Ο Τζο Μπάιντεν θα ανακοινώσει επίσημα νέες κυρώσεις σε Ρώσους πολιτικούς παράγοντες και ολιγάρχες στις Συνόδους Κορυφής της Πέμπτης τόνισε ακόμα ο Τζέικ Σάλιβαν.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ ανέφερε ακόμα ότι ο Μπάιντεν θα συζητήσει τη στρατηγική του ΝΑΤΟ στο ανατολικό άκρο του και τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για πιθανή ρωσική χρήση χημικών ή πυρηνικών όπλων. 

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσημα ότι μέλη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, κάνοντας λόγο για ποινικές διώξεις. Η επίσημη ανακοίνωση των ΗΠΑ έρχεται αφότου ο ίδιος ο Μπλίνκεν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν δήλωσαν όλοι ότι κατά την προσωπική τους άποψη ότι έγιναν εγκλήματα πολέμου. 

Πηγή: skai.gr