Η Μητροπολιτική Αστυνομία εξέφρασε τη λύπη της για τις συλλήψεις διαδηλωτών στη στέψη του Καρόλου

Συνολικά έγιναν 64 προσαγωγές εκ των οποίων οι 46 αφέθησαν ελεύθεροι με εγγύηση

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου εξέφρασε «λύπη» για τη σύλληψη έξι αντιμοναρχικών διαδηλωτών λίγο πριν από την έναρξη της βασιλικής πομπής της στέψης του Καρόλου το πρωί του Σαββάτου.

Οι συλληψεις έγιναν στο κεντρικό Λονδίνο διότι στην κατοχή των έξι ατόμων βρέθηκαν αντικείμενα που θεωρήθηκε ότι μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να προσδεθούν οι κάτοχοί τους σε κολώνες ή κιγκλιδώματα κατά μήκος της διαδρομής της πομπής.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι οι έρευνες απέδειξαν πως εν τέλει δεν υπήρχε πρόθεση για κάποιου τέτοιου είδους διαμαρτυρία και πως οι έξι αφέθηκαν ελεύθεροι δίχως εγγύηση και χωρίς οποιοδήποτε άλλο περιορισμό ή υποχρέωση.

«Λυπούμαστε που αυτοί οι έξι συλληφθέντες άνθρωποι δεν μπόρεσαν να βρεθούν με την ευρύτερη ομάδα διαδηλωτών στην πλατεία Τραφάλγκαρ και σε άλλα σημεία της διαδρομής της πομπής», ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο εκ των συλληφθέντων και επικεφαλής της αντιμοναρχικής οργάνωσης Republic Γκρέιαμ Σμιθ απέρριψε τη συγνώμη της αστυνομίας και τόνισε πως κατέστη σαφές στους αστυνομικούς που έκαναν τις συλλήψεις ότι οι «ύποπτοι» ιμάντες επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για τα πλακάτ που είχαν μαζί τους.

Συνολικά η Μητροπολιτική Αστυνομία προέβη σε 64 προσαγωγές την ημέρα της στέψης με το αιτιολογικό της διατάραξης της δημόσιας τάξης. 46 εξ των προσαχθέντων αφέθησαν ελεύθεροι με εγγύηση.

Η αστυνομία είχε προειδοποιήσει ότι θα έχει «χαμηλότερο του συνήθους βαθμό ανοχής» έναντι όσων επιχειρούσαν να προκαλέσουν αναστάτωση την ημέρα της στεψης.

Οι συλλήψεις των ακτιβιστών έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και από την αντιπολίτευση, αλλά στελέχη της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και ο Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, υπερασπίστηκαν την αστυνομική τακτική.

Πηγή: skai.gr