Toυρκική Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων για Αγία Σοφία: Η αυτοκρατορική πύλη υπέστη «φυσιολογική φθορά»

Σε «φυσιολογική φθορά» αποδίδει τις ζημιές στην αυτοκρατορική πύλη της Αγίας Σοφίας η αρμόδια τουριστική υπηρεσία. 

«Το κυκλικό ξύλινο στοιχείο στη θύρα της Αγίας Σοφίας υπέστη "φυσιολογική φθορά" από τον χρόνο και καταστράφηκε από ένα απλό άγγιγμα», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων, σχολιάζοντας τις φωτογραφίες που απεικονίζουν ζημιές στην αυτοκρατορική πύλη και προκάλεσαν σάλο στα κοινωνικά δίκτυα.

Όπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης, η υπηρεσία σημειώνει επίσης ότι πέρα από την εισαγγελική έρευνα, ανατέθηκε η εξέταση του θέματος σε δύο επιθεωρητές που θα ενεργήσουν σε διοικητικό και τεχνικό επίπεδο, ενώ αναφέρει ότι το «σύμβολο του έθνους και του κράτους, το σύμπλεγμα του μεγάλου τζαμιού της Αγίας Σοφίας, προστατεύεται επιμελώς στον ύψιστο βαθμό».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Ιδρυμάτων

«Το κυκλικό ξύλινο στοιχείο στη θύρα της Αγίας Σοφίας υπέστη φυσιολογική φθορά από τον χρόνο και καταστράφηκε από ένα απλό άγγιγμα. Σήμερα η συντήρηση της αυτοκρατορικής πύλης ολοκληρώθηκε και υπήρξε αποκατάσταση. Επιπρόσθετα, πέρα από την εισαγγελική έρευνα, ανατέθηκε η εξέταση του θέματος σε δύο επιθεωρητές που θα ενεργήσουν σε διοικητικό και τεχνικό επίπεδο.

"Το σύμβολο του έθνους και του κράτους, το σύμπλεγμα του μεγάλου τζαμιού της Αγίας Σοφίας, προστατεύεται επιμελώς στον ύψιστο βαθμό από 150 κάμερες ασφαλείας, 68 φύλακες ασφαλείας, καθώς και τουριστική αστυνομία και δεν τίθεται θέμα αδυναμίας ασφαλείας σε σχέση με τη ζημιά.

"Όπως μπορείτε να εκτιμήσετε, σε καθεστώς μουσείου δέχονταν 18 με 19.000 επισκέπτες και με τη μετατροπή σε τζαμί ο αριθμός ανήλθε σε 40.000 με 45.000.

"Η Αγία Σοφία που αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά, μνημείο της UNESCO, κληροδότημα και παρακαταθήκη του Πορθητή, είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές δομές στην ιστορία της αρχιτεκτονικής. Η Αγία Σοφία όπως παρέμεινε όρθια για 1484 χρόνια έτσι θα μεταφερθεί με την ίδια μεγαλοπρέπεια και στο μέλλον».

Οι ζημιές στην αυτοκρατορική πύλη προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, που σε ανακοίνωσή του εξέφρασε αποτροπιασμό και λύπη για το βανδαλισμό.