«Υπό ρωσικό έλεγχο το 80% του εδάφους του Λουχάνσκ» δηλώνει Ουκρανός αξιωματούχος

Το 80% του εδάφους του Λουχάνσκ βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο, δήλωσε στο CNN o επικεφαλής της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης της περιοχής Σέρχι Χαϊντάι. Εάν η Ουκρανία δεν αντισταθεί, προειδοποίησε, «η Ρωσία σίγουρα δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ και θα προχωρήσει παραπέρα».

Ο Χαϊντάι συμφώνησε με τις ρωσικές δηλώσεις ότι η δεύτερη φάση του πολέμου έχει ξεκινήσει, αλλά διευκρίνισε ότι δεν είναι ακόμη μια «πλήρης και ολοκληρωτική εισβολή».

«Σίγουρα (οι Ρώσοι) εξαπλώνονται πολύ», είπε. «Έχουμε διαμορφώσει την άμυνά μας σε πολλές πόλεις. Προσπαθούν να περικυκλώσουν τα στρατεύματά μας, πολλές άσχημες δουλειές γίνονται εκεί…
αλλά δεν είχαν καμία επιτυχία μέχρι στιγμής. Κάνουμε καλά που καταστρέφουμε τον εξοπλισμό τους».

Ο Χαϊντάι πρόσθεσε: «Έχουμε μια πολύ σοβαρή κατάσταση εδώ. Ολόκληρη η επικράτεια του Λουχάνσκ βομβαρδίζεται. Δεν υπάρχει ασφαλής πόλη… Καταλαβαίνουμε ότι η ρωσική κυβέρνηση θα προχωρήσει και θα καταστρέψει τα πάντα στο πέρασμά της. Αυτό που κάνουμε λοιπόν είναι να προσπαθούμε να εκκενώσουμε τους πάντες όσο είναι δυνατόν».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ουκρανός αξιωματούχος απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους εναπομείναντες αμάχους να εγκαταλείψουν το Λουχάνσκ καθώς οι μάχες εντείνονται. Ανέφερε ότι από τους 350.000 ανθρώπους που ζούσαν στην ουκρανική επικράτεια του Λουχάνσκ πριν από τον πόλεμο, περίπου 70.000 έχουν απομείνει σήμερα.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν φύγει με δικό τους μεταφορικό μέσο ή χρησιμοποιώντας τα λεωφορεία μας ή εθελοντές. Δεν έχουμε ιδέα πότε θα δημιουργηθούν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι, αλλά εκκενώνουμε καθημερινά. Το θέμα είναι ότι η Ρωσία παραβιάζει πάντα τις συμφωνίες» σημείωσε.

Ο Χαϊντάι συνέχισε λέγοντας ότι οι βομβαρδισμοί γίνονται «χωρίς σταματημό» στην περιοχή, έχοντας καταστρέψει το ηλεκτρικό δίκτυο και όλες τις παροχές νερού. Για τους 70.000 ανθρώπους που έχουν απομείνει, οι περισσότεροι από αυτούς ζουν σε αποθήκες, κελάρια και καταφύγια.

Ο στρατιωτικός κυβερνήτης έκανε έκκληση στη Δύση να παράσχει περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό για να τους βοηθήσει στην υπεράσπιση της Ουκρανίας. 

Όταν ρωτήθηκε πώς βλέπει το τέλος του πολέμου, ο Χαϊντάι εκτίμησε στο CNN ότι είναι πιθανό να σταματήσουν οι εχθροπραξίας μέσω μιας πολιτικής συμφωνίας, αλλά πρόσθεσε ότι ένιωθε ότι ήταν δύσκολο να εμπιστευτεί τους Ρώσους.

«Λένε συνεχώς ψέματα», είπε. «Όλοι το γνωρίζουν αυτό. Κανείς δεν τους πιστεύει. Όλοι γνωρίζουν ότι μια συμφωνία με τη Ρωσία δεν αξίζει το χαρτί στο οποίο τυπώνεται. Η Ρωσία είναι εχθρός όλου του κόσμου σήμερα, όχι μόνο της Ουκρανίας. Οι φιλοδοξίες τους εξαπλώνονται πολύ πιο μακριά από την Ουκρανία» προειδοποίησε ο Ουκρανός αξιωματούχος. 
 

Πηγή: skai.gr