Σέρμπος για τους βανδαλισμούς στην Αγία Σοφία: «Ό,τι σπείρεις θα θερίσεις...»

Ανάρτηση σχετικά με τον βανδαλισμό της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας, πραγματοποίησε ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Σωτήρης Σέρμπος και σύμβουλος επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

«Ό,τι σπείρεις θα θερίσεις», ήταν το σχόλιο του καθηγητή, σημειώνοντας πως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος από τον Ταγίπ Ερντογάν «προσέφερε καύσιμη ύλη ώστε να τροφοδοτηθεί τόσο η πόλωση και ο διχασμός όσο και να ικανοποιηθούν οι βαθύτερες αντιλήψεις ενός τμήματος της τουρκικής κοινωνίας».

Έκανε λόγο επίσης για εργαλειοποίηση της Αγίας Σοφίας υπό το πρίσμα της αντιπαράθεσης με την Δύση: «Στο πλαίσιο ενός ανανεωμένου ανταγωνισμού που εμπεριέχει και τη διάσταση της πολιτιστικής αντιπαράθεσης με τη Δύση. Πέρα και πάνω από όλα, εργαλειοποιώντας ένα απαράμιλλο μνημείο ενότητας με οικουμενικό χαρακτήρα».

Αποτελεί «εξέλιξη που -μεταξύ άλλων- έπληξε τη θέση και το status του Φαναρίου. Προκαλώντας χαμόγελα ικανοποίησης τόσο στο Πατριαρχείο Μόσχας όσο και στο Κρεμλίνο», συμπλήρωσε ο ίδιος

Πηγή: skai.gr