Φινλανδία: Στη Βουλή η ένταξη στο ΝΑΤΟ - «Θέμα εβδομάδων η απόφαση»

Ανοίγει την Τετάρτη στη φινλανδική Βουλή η συζήτηση για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, παρά τις αλλεπάλληλες απειλές της Μόσχας.

Έπειτα από τη βάναυση ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου στην Ουκρανία, η χώρα, που μέχρι τώρα δεν ανακινούσε θέμα ένταξης στο ΝΑΤΟ για να αποφύγει τη διπλωματική ένταση με τη Μόσχα ξεκινάει επισήμως τις εσωτερικές διαβουλεύσεις εξέτασης αυτής της προοπτικής.

Η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν ανέφερε χαρακτηριστικά την περασμένη εβδομάδα ότι η απόφαση για αίτηση ένταξης στη Βορειοανατολική Συμμαχία θα ληφθεί πολύ γρήγορα, «όχι εντός μηνών, αλλά εντός εβδομάδων».

Σημειώνεται ότι η υποστήριξη των Φινλανδών πολιτών στην προοπτική ένταξης, η οποία παλαιότερα δεν ξεπερνούσε το 20 με 25%, έχει φθάσει και το 70%, ενώ στη Βουλή υπάρχει πλέον σαφές πλειοψηφικό ρεύμα. 

Οι 200 βουλευτές την περασμένη εβδομάδα έλαβαν ενημέρωση που αξιολογούσε τις επιπτώσεις της ένταξης στο ΝΑΤΟ μαζί με άλλες επιλογές ασφάλειας, όπως οι αυξημένες διμερείς αμυντικές συμφωνίες. Η έκθεση δεν έκανε συστάσεις, αλλά τόνιζε ότι χωρίς την ένταξη στο ΝΑΤΟ, η Φινλανδία δεν απολαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας παρόλο που είναι εταίρος στη συμμαχία. Η ενημέρωση ανέφερε ακόμα ότι η «αποτρεπτική ισχύς» στην άμυνα της Φινλανδίας θα είναι «σημαντικά μεγαλύτερη» εντός του μπλοκ, ενώ σημείωνε ότι η ένταξη θα υποχρεώνει τη Φινλανδία να βοηθήσει άλλα κράτη του ΝΑΤΟ.

Το ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ εξετάζει και η Σουηδία. 
 

Πηγή: skai.gr