Ο δεύτερος πόλεμος του Πούτιν στην Ευρώπη και ο ρόλος του «Στρατηγού Χειμώνα»

Ο Ρώσος πρόεδρος παίζει με την ενέργεια. Ανοιγοκλείνει στρόφιγγες, ονειρεύεται ενεργειακούς κόμβους για την Ευρώπη αλλά εκτός Ευρώπης και διαλύει ενεργειακές υποδομές στην Ουκρανία

Της Αθηνάς Παπακώστα

Νέο κόμβο φυσικού αερίου στην Τουρκία προτείνει ο Bλάντιμιρ Πούτιν, για τις «χαμένες» ροές του Nord Stream χωρίς όμως να ξεχνά την Ευρώπη δηλώνοντας έτοιμος να της στείλει φυσικό αέριο μέσω… του Nord Stream 2.

Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε σε ενεργειακό φόρουμ στη Μόσχα και προτού πετάξει το μπαλάκι των ευθυνών στους άλλους για τις υψηλές τιμές στην ενέργεια έπαιξε πρώτα τη δική του ενεργειακή μπάλα αναδεικνύοντας την Άγκυρα σε ενεργειακό… παίκτη.

Ειδικότερα, ο Βλάντιμιρ Πούτιν εξήγησε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να μεταφέρει «τους χαμένους όγκους κατά μήκος των Nord Stream από τον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας». Με αυτόν τον τρόπο, συμπλήρωσε, θα δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος κόμβος αερίου για την Ευρώπη αλλά στην Τουρκία. Πρόκειται για το νέο ενεργειακό τερτίπι του Ρώσου προέδρου.

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπ. Ενέργειας, Φατίζ Νονμέζ μιλώντας στο ίδιο ενεργειακό φόρουμ στη ρωσική πρωτεύουσα, υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη φορά που ακούει κάτι τέτοιο και χρειάζεται λίγο χρόνο προκειμένου η Άγκυρα να αξιολογήσει την ιδέα. Άλλωστε για σήμερα είναι προγραμματισμένη και η συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου και του Τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αστάνα στο Καζακστάν και μεταξύ τυχόν ειρηνευτικών προτάσεων για την Ουκρανία μπορεί η προσπάθεια Πούτιν να δώσει στην Τουρκία σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό χάρτη να συζητηθεί.

Με την πρόταση του Πούτιν έσπευσε να συμφωνήσει και η ρωσική εταιρεία Gazprom για να προσθέσει ότι εάν η Ευρώπη συνεχίσει να αρνείται το ρωσικό φυσικό αέριο κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα καταφέρει να… βγάλει τον χειμώνα με τις ποσότητες αερίου που διαθέτει.

Για τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο «η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ευρώπης» και η Μόσχα μπορεί να προμηθεύσει την Ένωση με αέριο αλλά μέσω του Nord Stream 2 - μήκους 1.207.008 μέτρων, που διέρχεται από τη θάλασσα της Βαλτικής και καταλήγει στη  Γερμανία - αλλά έχει παγώσει μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Κατηγορηματικό ήταν το «όχι» του Βερολίνου μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου ο οποίος προσέθεσε ότι εάν η Ρωσία θέλει να επαναλάβει τις παραδόσεις αερίου μπορεί να το πράξει μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιεί τις προμήθειες φυσικού αερίου ως όπλο κατά της Δύσης - μια κατηγορία που το Κρεμλίνο ωστόσο έχει επανειλημμένα αρνηθεί.

Τι λένε οι αριθμοί

Όπως αναφέρει το BBC:

·       Τον Ιούνιο, η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες του Nord Stream 1 κατά 75%.

·       Τον Ιούλιο, η γραμμή του Nord Stream 1 παρέμεινε κλειστή για δέκα ημέρες, με τη Ρωσία να επικαλείται συντήρηση, πριν ανοίξει ξανά με μειωμένη ροή.

·       Τον Αύγουστο, η γραμμή έκλεισε εντελώς, με τη Ρωσία να επικαλείται εκ νέου εργασίες συντήρησης

·       Τον Σεπτέμβριο, αναφέρθηκαν διαρροές στους Nord Stream με την Ευρωπαϊκή Ενωση να μιλά για σαμποτάζ

Ο Ρώσος πρόεδρος μιλώντας για τις επιθέσεις στους αγωγούς τόνισε ότι αποτελούν «επικίνδυνο προηγούμενο» και έκανε λόγο «για προϊόν διεθνούς τρομοκρατίας».

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία έχει μειώσει τις ροές του φυσικού της αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση κατά 88% με τη Γερμανία πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να εξαρτάται κατά 55% από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Το νέο όπλο του Πούτιν στην Ουκρανία

Στον χειμώνα ως όπλο φαίνεται ο Ρώσος πρόεδρος να επενδύει και στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Τα τελευταία 24ωρα ο Βλάντιμιρ Πούτιν στοχεύει ενεργειακές υποδομές της χώρας.

Οι πυραυλικές επιθέσεις τόσο της Δευτέρας όσο και της Τρίτης χτύπησαν σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τις τοπικές αρχές να αναφέρουν ακόμη και διακοπές στην υδροδότηση.

Η Λβιβ βυθίστηκε στο σκοτάδι με τα κτίρια της πόλης να μοιάζουν μέσα στη νύχτα με κατάμαυρα φαντάσματα αφού κανένα δεν είχε ρεύμα.

Το Politico σημειώνει ότι πολλοί αναλυτές κάνουν λόγο ότι ο νέος επικεφαλής της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν είναι πιθανό να μετατρέψει τα χτυπήματα κατά ενεργειακών υποδομών σε κλειδί της επιθετικής του τακτικής στην Ουκρανία προκειμένου να κάμψει το ηθικό των Ουκρανών.

Ο Ζελένσκι θέλοντας να αποτρέψει αυτό το σενάριο ζητεί και λαμβάνει περαιτέρω στρατιωτική ενίσχυση και κυρίως συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

O Oυκρανός πρωθυπουργός, Ντένις Σμίχαλ, κάλεσε την Τρίτη τους Ουκρανούς να «περιορίσουν» την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος  και να μην ανάβουν ενεργοβόρες συσκευές από τις 17:00 έως τις 23:00.

Ο Στρατηγός Χειμώνας

Ο Ρώσος πρόεδρος παίζει με την ενέργεια. Ανοιγοκλείνει στρόφιγγες, ονειρεύεται ενεργειακούς κόμβους για την Ευρώπη αλλά εκτός Ευρώπης και διαλύει ενεργειακές υποδομές στην Ουκρανία.

Ο χειμώνας για τη Μόσχα πρέπει να είναι βαρύς και άρα σύμμαχος, μία ακόμη ευκαιρία για εξαθλίωση των Ουκρανών αλλά και ένα στοίχημα για τη δημιουργία ρωγμών στην ενότητα της Δύσης.

Πηγή: skai.gr