Ενδιάμεσες εκλογές: Οι ΗΠΑ ψηφίζουν, οι Αμερικανοί κρατούν την ανάσα τους 

Αυτές οι εκλογές μοιάζουν με θρίλερ αφού τίποτε δεν είναι βέβαιο, υπό την έννοια ότι κανείς δεν γνωρίζει πόσες απώλειες θα έχουν οι Δημοκρατικοί.

Της Αθηνάς Παπακώστα

Η ώρα των ενδιάμεσων εκλογών έφτασε. Σήμερα, Τρίτη 8 Νοεμβρίου οι Αμερικανοί ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για τις ενδιάμεσες εκλογές και η μάχη Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων αναμένεται να κριθεί στο νήμα. 

Πράγματι αυτές οι εκλογές μοιάζουν με θρίλερ αφού τίποτε δεν είναι βέβαιο, υπό την έννοια ότι κανείς δεν γνωρίζει πόσες απώλειες θα έχουν οι Δημοκρατικοί.

Και μιλάμε για απώλειες αφού -εάν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις- οι Ρεπουμπλικάνοι θα κερδίσουν -έστω και οριακά- τη Βουλή των Αντιπροσώπων ενώ έχουν πιθανότητες για νίκη και στη Γερουσία.

Σκούρα τα πράγματα για τους Δημοκρατικούς θα σκεφτεί κανείς... Πιο σκούρα είναι τα πράγματα για τον Τζο Μπάιντεν, συμπληρώνουν οι αναλυτές, που έχει ακόμη δύο χρόνια μπροστά του στον Λευκό Οίκο και με την παραπάνω πιθανότητα να είναι, σύμφωνα με τα προγνωστικά, ορατή ο προεδρικός του βίος, θα μοιάζει... αβίωτος.

Εάν το Κογκρέσο περάσει στα χέρια των Συντηρητικών τότε η διακυβέρνηση Μπάιντεν θα αρχίσει να... χωλαίνει. Δεν θα μπορεί να περνάει νόμους και η ατζέντα των Δημοκρατικών (αμβλώσεις, έρευνα για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου κλπ) θα πεταχτεί στα σκουπίδια ενώ, την ίδια στιγμή εξαιτίας των "εχθρικών" πλέον επιτροπών, ο αμερικανός πρόεδρος αλλά και μέλη της οικογένειάς του, όπως ο γιος του Χάντερ, θα κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με έρευνες εναντίον τους.  

Οι ενδιάμεσες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Παραδοσιακά, το κόμμα του εκάστοτε προέδρου χάνει τις εκλογές που γίνονται στα μισά της τετραετούς προεδρικής θητείας. Αυτό συνέβη και με τον Ομπάμα το 2014 και με τον Κλίντον το 1994 αλλά και με τον Ρεπουμπλικάνο Τζορτζ Μπους, τον νεότερο, το 2006. Βέβαια, αυτές οι εκλογές αποκτούν χαρακτήρα εσωκομματικού δημοψηφίσματος και για τον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος, ελπίζει οι υποψήφιοί του να νικήσουν και, κατά συνέπεια, εκείνος να μπορεί να επιστρέψει ως διεκδικητής του Λευκού Οίκου στις προεδρικές εκλογές του 2024. Κατά συνέπεια, αμερικανοί πολιτικοί αναλυτές μιλούν για δύο διαφορετικές εκλογές σε μία και μόνο εκλογική αναμέτρηση. Από τη μία, η λειτουργία τους ως δημοψήφισμα για το έργο του προέδρου και, από την άλλη, η λειτουργία τους και ως δημοψήφισμα για το μέλλον της Δημοκρατίας στη χώρα. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι μία χώρα διχασμένη. Ενδεικτικό παράδειγμα του κλίματος που επικρατεί δεν μπορεί να είναι άλλο από την εισβολή των οργισμένων οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Εκατομμύρια Αμερικανοί ακόμη και σήμερα πιστεύουν ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι παράνομα πρόεδρος της χώρας. Την ίδια στιγμή, Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι στην τρέχουσα κούρσα (όπως η Κάρι Λέικ, υποψήφια κυβερνήτης της Αριζόνα) αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να μην αποδεχθούν ενδεχόμενη ήττα τους στις ενδιάμεσες εκλογές. Η τρέχουσα περίοδος οξείας πολιτικής όξυνσης μπορεί να αποδειχθεί και από την πρόσφατη επίθεση κατά του συζύγου της προέδρου της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, από άνδρα ο οποίος κρατώντας ένα σφυρί εισέβαλε στην οικία τους φωνάζοντας «Πού είναι η Νάνσι». 

Ο Γιουβάλ Νοά Χαράρι, Ισραηλινός ιστορικός και συγγραφέας, προ ημερών εκτιμούσε, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ότι «οι επόμενες προεδρικές εκλογές θα μπορούσαν να είναι οι τελευταίες δημοκρατικές εκλογές στην ιστορία των ΗΠΑ». Η αρχισυντάκτρια των Financial Times, Γκίλιαν Τετ, ήταν στο ίδιο πάνελ όταν ο Χαράρι μοιράστηκε αυτές του τις σκέψεις, οι οποίες την οδήγησαν να υπογράψει άρθρο στην εφημερίδα όπου εργάζεται και να αναλύσει το πόσο δύσκολο ήταν πριν από λίγα χρόνια να σκεφθεί κανείς ότι κάποιος κάποτε θα υποστήριζε ότι το εκλογικό σύστημα της Αμερικής είναι καταδικασμένο.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι μοιάζουν σαν να ζουν σε δύο διαφορετικές χώρες με τελείως διαφορετικούς σκοπούς για το έθνος τους. 

Το 80% των "μπλε" κρίνει ως πολύ σημαντικό το μέλλον της δημοκρατίας στη χώρα, το 79% την υγειονομική περίθαλψη και το 75% τις αμβλώσεις. Στο "κόκκινο" στρατόπεδο, το 92% των Συντηρητικών θεωρεί την οικονομία πολύ σημαντική με το ζήτημα της εγκληματικότητας και το θέμα της μετανάστευσης να ακολουθούν. 

Ο Τζο Μπάντεν προειδοποιεί ότι αυτές οι εκλογές είναι μία μάχη «για τη ψυχή της Αμερικής», μία μάχη για τα θεμελιώδη δικαιώματα των αμερικανών πολιτών. 

«Έβαλα υποψηφιότητα δύο φορές, κέρδισα τις εκλογές και τις δύο» επαναλαμβάνει, ψευδώς, ο τέως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ που δεν λέει να αποδεχθεί την ήττα του το 2020 τοποθετώντας αυτό το μεγάλο ψέμα (του) εκ νέου στο επίκεντρο γεννώντας ανησυχία και σκορπώντας τρόμο για το τι έπεται στη συνέχεια για την αμερικανική δημοκρατία.  

Φανταστείτε, εάν οι τραμπιστές νεκραναστηθούν στο Κογκρέσο και εξακολουθήσουν να αμφισβητούν τη νομιμότητα της νίκης Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2020 τότε ποιος μπορεί να αποκλείσει μία νέα ανάφλεξη στη χώρα; 
 

Πηγή: skai.gr