Γερμανικός Τύπος για ενδιάμεσες εκλογές: Ας ελπίσουμε ότι η ασθένεια Τραμπ δεν θα «σκοτώσει» τις ΗΠΑ 

Το GOP (Ρεπουμπλικανοί), το κόμμα του Λίνκολν, έγινε κόμμα του Τραμπ (...) πολιτικά ζόμπι τον ακολουθούν άνευ όρων, τονίζει η Süddeutsche Zeitung 

Μία μέρα μόλις πριν από τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ και ο γερμανικός Τύπος βρίθει σχολίων. Σε σχόλιο στο δίκτυο NDR διαβάζουμε σχετικά με μια πιθανή νίκη των Ρεπουμπλικάνων: «(…) Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν αυτοπεποίθηση και περιμένουν μία νίκη. Εμφανίζονται πεπεισμένοι, ότι τουλάχιστον θα κατακτήσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ίσως και στη Γερουσία.

Με τα νέα δεδομένα εξουσίας, ο Μπάιντεν και η κυβέρνησή του θα μπορούσαν να παραλύσουν περισσότερο από ό,τι ήδη συμβαίνει. Ολόκληρα νομοθετήματα θα μπορούσαν τότε να μπλοκαριστούν. Για κάθε δεκάρα που σχεδιάζει να ξοδέψει η κυβέρνηση Μπάιντεν, θα μπορούσαν να πουν όχι. Και αυτό σίγουρα θα αύξανε τις πιθανότητες των Ρεπουμπλικάνων για νίκη στις επόμενες προεδρικές εκλογές σε δύο χρόνια. Και όταν μιλάμε για Ρεπουμπλικάνους, συνεχίζουμε να μιλάμε για τους Ρεπουμπλικάνους του Τραμπ.»

Από την πλευρά της η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει: «Είναι πολύ πιθανό οι Δημοκρατικοί να χάσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ίσως και τη Γερουσία (…) Τέσσερα χρόνια Τραμπ ίσως να ήταν αρκετά για να αντέξουν οι Αμερικανοί, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν σε μια διαδικασία αναστοχασμού και ανανέωσης. Όχι όμως μόνο συνεχίζει το φάντασμα του Τραμπ να παραμένει άτρωτο πολιτικά, αλλά πολύ περισσότερο από το 2020 έχει πίσω του μια τεράστια στρατιά πολιτικών ζόμπι, που τον ακολουθούν άνευ όρων.

Αυτοί είναι που κατάφεραν να λεηλατήσουν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το Grand Old Party, το Κόμμα του Αβράαμ Λίνκολν και να το μετατρέψουν σε Κόμμα Τραμπ, ένα ξεδιάντροπο κόμμα λατρείας ενός ηγέτη. Όταν το 2016 έγινε εμφανές ότι τμήματα των ΗΠΑ έχουν προσβληθεί από τη νόσο Τραμπ, μπορούσε κανείς να ελπίζει ότι η χώρα θα ανέκαμπτε γρήγορα. Εν έτει 2022 μπορεί κανείς μόνο να ελπίζει ότι η ασθένεια δεν θα είναι θανατηφόρα».

Πηγή: DW - Δήμητρα Κυρανούδη