Ο Μακρόν ζητεί "απαγόρευση" της εκμετάλλευσης του βυθού των ωκεανών

"Οι ωκεανοί πρέπει να είναι βασικά ό,τι ήταν το διάστημα πριν από μερικά χρόνια: είναι ένα νέο σύνορο για τη συνεργασία και την πολυμέρεια", δήλωσε ο Μακρόν από το βήμα της COP27 στο Σαρμ ελ Σέιχ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε υπέρ της "απαγόρευσης κάθε εκμετάλλευσης του βυθού των ωκεανών", μιλώντας σήμερα στην 27η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP27) που διεξάγεται στην Αίγυπτο.

"Οι ωκεανοί πρέπει να είναι βασικά ό,τι ήταν το διάστημα πριν από μερικά χρόνια: είναι ένα νέο σύνορο για τη συνεργασία και την πολυμέρεια", δήλωσε ο Μακρόν από το βήμα της COP27 στο Σαρμ ελ Σέιχ.

Η Γαλλία, "εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις της", "υποστηρίζει την απαγόρευση οποιασδήποτε εκμετάλλευσης του βυθού των ωκεανών", πρόσθεσε. "Αναλαμβάνω αυτήν τη θέση και θα τη μεταφέρω στα διεθνή φόρα".

Τον Ιούνιο, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους υπερασπίστηκε κατά τη διάρκεια της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τους ωκεανούς, την επεξεργασία ενός "νομικού πλαισίου για να σταματήσει η εξόρυξη από τον βυθό σε ανοικτές θάλασσες και να μην επιτραπούν νέες δραστηριότητες που θα έθεταν σε κίνδυνο τα ωκεάνια οικοσυστήματα".

Στην ομιλία του ο Μακρόν υποσχέθηκε επίσης ένα "πρόγραμμα θετικής διατήρησης" για την προστασία των "κρίσιμων οικοσυστημάτων -- τα αρχαία δάση, οι τυρφώνες, η μαγγρόβια βλάστηση ή οι υγρότοποι".

"Πρέπει λοιπόν επειγόντως να αναγνωρίσουμε σε αυτά τα οικοσυστήματα ένα ιδιαίτερο καθεστώς και να προσφέρουμε στις χώρες που τα φιλοξενούν πολιτικά και οικονομικά κίνητρα για να τις βοηθήσουμε να τα προστατεύσουν", δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι η Γκαμπόν, η Κολομβία και οι Φιλιππίνες συμφώνησαν σε μια τέτοια πρωτοβουλία κατά τη διάρκεια συνάντησης σήμερα στην COP27.

"Θα συναντηθούμε στη Λιμπρεβίλ στις αρχές του 2023 για να υιοθετήσουμε πολύ συγκεκριμένα σχεδία δράσεων στην One Forest Summit", τη σύνοδο κορυφής που συνδιοργανώνει με τον ομόλογό του από τη Γκαμπόν Αλί Μπονγκό, πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ