«Πεθαίνω;» ρωτούσε ο Αμπράμοβιτς όταν άρχισαν τα συμπτώματα της δηλητηρίασης- Τι εκτιμούν οι ειδικοί για τις ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν

Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς πιθανότατα δηλητηριάστηκε είτε από χλωροπικρίνη (Chloropicrin) είτε από χαμηλή δόση Novichok. Η ουσία Chloropicrin είχε χρησιμοποιηθεί στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ το Novichok είναι η ουσία με την οποία δηλητηρίασαν και τον επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς που εξετάζουν την υπόθεση δηλητηρίασης του Ρώσου Ολιγάρχη, τα συμπτώματα που εμφάνισε παραπέμπουν σε μια από τις δύο αυτές ουσίες.

Ο δημοσιογράφος και ερευνητής Christo Grozev, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας για το συγκλονιστικό περιστατικό, είπε ότι μια ομάδα ειδικών συμφώνησε ότι κάποια χημική ουσία είναι πιθανότερο να χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση.

Ο Αμπράμοβιτς, αφότου εμφάνισε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, φέρεται να ρώτησε τον γιατρό που τον εξέταζε: «Πεθαίνουμε;»

Ο ίδιος καθώς και άλλοι Ουκρανοί διαπραγματευτές εμφάνισαν συμπτώματα αδιαθεσίας και προσωρινής τύφλωσης.

Μια θεωρία για την δηλητηρίαση είναι ότι οι προσκείμενοι στον Βλαντιμίρ Πούτιν ήθελαν να διαταράξουν τις ειρηνευτικές διαδικασίες και να παρατείνουν τον πόλεμο.

Σε μια νέα συνέντευξη, ο Grozev είπε ότι όλοι οι ειδικοί είχαν συμφωνήσει ότι η πιο πιθανή πηγή των συμπτωμάτων τους ήταν η χλωροπικρίνη, μια ουσία χημικού πολέμου που χρησιμοποιήθηκε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και είχε μείνει απόθεμα και στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Όλοι οι ειδικοί που επικοινώνησαν μαζί τους, μελέτησαν τις φωτογραφίες τους και έκαναν προσωπικές εκτιμήσεις», είπε.

Οι ειδικοί «είπαν ότι αυτό δεν ήταν τυχαίο, ούτε τροφική δηλητηρίαση, ούτε αλλεργία».

Επίσης, «όλοι συμφώνησαν ότι ο μόνος τρόπος για να ανιχνευθεί η ουσία ήταν να φέρουν αυτούς τους ανθρώπους σε ένα εργαστήριο ή να στείλουν το δείγμα του αίματός τους σε ένα εργαστήριο με μέσα για τον εντοπισμό χημικών πολέμου».

Ο Grozev είχε αναφέρει ότι η επίθεση αυτή στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς ήταν μια προειδοποίηση προς τον δισεκατομμυριούχο και άλλους να μην προδώσουν το Κρεμλίνο.

Ο ερευνητής είπε στο Times Radio: «Η δόση δεν ήταν αρκετά υψηλή για να σκοτώσει κανέναν από τους τρεις, ο πιο πιθανός στόχος θα ήταν ο Αμπράμοβιτς. Και είναι κάπως λογικό. Εννοώ, προσφέρθηκε να παίξει... αυτόν τον ρόλο του έντιμου μεσολαβητή, αλλά άλλοι ολιγάρχες είχαν... κηρύξει βέβαιη ανεξαρτησία από τη θέση του Κρεμλίνου και επέκριναν τον πόλεμο. Έτσι θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί ως προειδοποιητικό σημάδι για αυτούς, να μην ενταχθούν στις τάξεις εκείνων που διαφωνούν και να μην είναι υπερβολικά έντιμοι μεσολαβητές».

Πηγή: Daily Mail