Νέες δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής στη Μαριούπολη

Το μέγεθος της καταστροφής στη Μαριούπολη, η οποία εδώ και σχεδόν ένα μήνα είναι υπό πολιορκία από τους Ρώσους και δέχεται ανελέητους βομβαρδισμούς, δημοσίευσε σήμερα η αμερικανική εταιρεία Maxar.

Στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από Ουκρανούς αξιωματούχους την Κυριακή παρουσιάζουν μια ζοφερή εικόνα του αποτελέσματος των βομβαρδισμών και των μαχών στη Μαριούπολη.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, το 90% των κτιρίων κατοικιών στην πόλη υπέστησαν ζημιές, εκ των οποίων το 60% χτυπήθηκε άμεσα και το 40% καταστράφηκε.

Επτά από τα νοσοκομεία της πόλης -το 90% της χωρητικότητας κλινών της πόλης- υπέστησαν ζημιές, ενώ τρία από αυτά καταστράφηκαν ολοσχερώς. Ζημιές υπέστησαν επίσης τρία μαιευτήρια (με ένα κατεστραμμένο), επτά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (με τρία κατεστραμμένα) και 57 σχολεία και 70 νηπιαγωγεία, με 23 σχολεία και 28 νηπιαγωγεία κατεστραμμένα.

Μάλιστα, πολλά εργοστάσια, αλλά και το λιμάνι της Μαριούπολης υπέστησαν σοβαρές ζημιές, 

Ενδεικτικές της έκτασης των καταστροφών είναι οι παρακάτω εικόνες της πόλης πριν και μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Η Μαριούπολη πριν τον πόλεμο 

Η Μαριούπολη τώρα

Σε άλλη φωτογραφία φαίνεται το βομβαρδισμένο θέατρο της πόλης, όπου έχασαν τη ζωή τους 300 άτομα μετά από ρωσικούς βομβαρδισμούς, καθώς και παρακείμενα κτίρια. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Ουκρανών αξιωματούχων, περίπου 160.000 άνθρωποι βρίσκονται σήμερα στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, όπου είναι αδύνατο να ζήσουν επειδή δεν υπάρχει νερό, ηλεκτρισμός, θερμότητα, επικοινωνία. Ενδεικτικό της κατάστασης, στην οποία έχουν περιέλθει οι κάτοικοι είναι οι ουρές που έχουν σχηματιστεί έξω από σούπερ μάρκετ της πόλης προκειμένου να προμηθευτούν τρόφιμα και νερό.

Πηγή: skai.gr