«Υδάτινος κόσμος» ο Βόλος και το Πήλιο: Πώς θα κινηθεί τη νύχτα η κακοκαιρία Daniel - Live η εξέλιξη

Υπενθύμιση μέσω 112 για την απαγόρευση κυκλοφορίας στη Μαγνησία - Κικίλιας: Νέα έξαρση του φαινομένου τις πρωινές ώρες

Μία ολόκληρη πόλη πλημμυρισμένη, ένα βουνό που μετατράπηκε σε έναν απέραντο καταρράκτη... Βόλος και Πήλιο βρέθηκαν στο επίκεντρο της κακοκαιρίας Daniel, η οποία θα επιμείνει στην ίδια ένταση για τουλάχιστον 24 ώρες ακόμη, με τις πρώτες πρωινές ώρες να αναμένεται νέα έξαρση του φαινομένου. 

Η πόλη της Μαγνησίας μετατράπηκε σε «υδάτινο κόσμο», το βουνό των Κενταύρων «βούλιαξε» από τους χειμάρρους και τις κατολισθήσεις, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, τρεις ακόμη αναζητούνται και οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας είναι ο πατέρας από τον Βόλο, που δηλώνεται επίσημα αγνοούμενος. Οι άλλοι δύο αναζητούνται μετά από δηλώσεις του αντιδημάρχου Πάλτσης, στο Νότιο Πήλιο, ενώ δεν έχουν επιβεβαιωθεί ως αγνοούμενοι από επίσημες πηγές.

Ο τραγικός απολογισμός δεν τελειώνει εδώ, καθώς η επόμενη μέρα της πρωτοφανούς καταιγίδας, θα φέρει στην επιφάνεια το μέγεθος των συνεπειών.

Η νύχτα αναμένεται εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Μαγνησίας, καθώς τα φαινόμενα θα επιμείνουν και θα είναι εξίσου έντονα τις επόμενες ώρες, όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι.

Η Πολιτική Προστασία έστειλε νέο μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους της περιοχής, προκειμένου να υπενθυμίσει την απαγόρευση κυκλοφορίας, για όσο διαρκεί η καταιγίδα. Οι ζημιές από το μέχρι στιγμής πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel είναι ανυπολόγιστες, ωστόσο προέχει η ανθρώπινη ζωή και αυτό ακριβώς θέλουν να εξασφαλίσουν οι αρχές.

Δείτε live την εξέλιξη της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες: 

Το επικαιροποιημένο δελτίο κακοκαιρίας - Ποιες περιοχές θα πλήξει η Daniel

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, η κακοκαιρία που προκαλεί ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ενισχυμένους ανέμους στο Αιγαίο και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, θα επιφέρει μεγάλα ύψη βροχής στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά, τη βόρεια Εύβοια και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Τρίτη 5-9-2023 τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
α. στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια) και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο
β. κατά περιόδους στη δυτική Κρήτη, τα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Επιπλέον μέχρι το απόγευμα θα επηρεαστεί η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου, η δυτική Στερεά, η δυτική Πελοπόννησος και πιθανώς τα δυτικά και βόρεια τμήματα της Αττικής.

Αύριο Τετάρτη 6-9-2023 ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια (κυρίως στη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και κατά περιόδους στη δυτική και νότια Κρήτη. Συγκεκριμένα στην Αττική θα επηρεαστούν κατά περιόδους τα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματά της.

Ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο έως τις βραδινές ώρες σήμερα Τρίτη 5-9-2023, ενώ η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

Κικίλιας: Νέα έξαρση του φαινομένου τις πρωινές ώρες

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους πρόκειται για το πιο ακραίο φαινόμενο σε ότι αφορά το μέγιστο ύψος βροχής σε ένα 24ωρο, από τότε που κρατούνται αρχεία στη χώρα.

Στη Ζαγορά Πηλίου μέχρι τις 3 το μεσημέρι το ύψος βροχής είχε ανέβει στα 645 χιλιοστά.

Η εκτίμηση των μετεωρολόγων είναι ότι τα χιλιοστά θα αυξηθούν μέχρι να κλείσει το 24ωρο. Αυτό σημαίνει ότι το φαινόμενο δεν έχει τελειώσει. Μετά από κάποια μικρή ύφεση θα έχει και πάλι έξαρση τις πρωινές ώρες.

Οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Ελληνικής Αστυνομίας καθότι το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ιδιαίτερη προσοχή από όλους και καμία μετακίνηση.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων θα υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση από αύριο το μεσημέρι.

Από την έναρξη του φαινομένου στην περιοχή επιχειρούν 77 συνεργεία της Πυροσβεστικής, καθώς και ομάδες από την 1η,  2η, 5η, 7η και 8η ΕΜΑΚ με λέμβους και ερπιστριοφόρα, μηχανήματα έργου, δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων και φυσικά η Ελληνική Αστυνομία και οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συνολικά η Πυροσβεστική έχει δεχτεί έως τώρα 690 κλήσεις.

Πηγή: skai.gr