Η κακοκαιρία Daniel «σαρώνει» τη Μαγνησία: Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Σε Πιερία, Ημαθία και Χαλκιδική κατευθύνεται το κύμα κακοκαιρίας - Ένας νεκρός και ένας αγνοούμενος στη Μαγνησία - Δήμαρχος Ζαγοράς στον Σκάι: Υπάρχουν εγκλωβισμένοι σε σπίτια στο Πήλιο - Μην βγαίνετε από τα σπίτια σας, η άσφαλτος μπορεί να έχει τρωθεί, είπε στον Σκάι ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής- Στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ο πρωθυπουργός

Τις ακτές της Πιερίας, την Παραλία Κατερίνης ως τα παράλια του Πλαταμώνα, την Ημαθία και το νότιο τμήμα της Χαλκιδικής (χερσόνησοι Κασσάνδρας-Σιθωνίας) αναμένεται να πλήξει τις επόμενες ώρες το έντονο κύμα κακοκαιρίας Daniel. Η σφοδρή κακοκαιρία δοκιμάζει τη Μαγνησία και τις υποδομές της: Η περιοχή θρηνεί έναν νεκρό: Πρόκειται για έναν κτηνοτρόφο 51 ετών, πατέρα δύο παιδιών που καταπλακώθηκε από τοιχίο, ενώ λίγες είναι πλέον οι ελπίδες για τον 42χρονο αγνοούμενο. Όμως, όπως είπε στον Σκάι ο δήμαρχος Ζαγοράς, Π. Κουτσαύτης, σε περιοχές του Πηλίου άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι σε σπίτια στο Πήλιο. 

Μιλώντας στον Σκάι, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός,  είπε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η παρατεταμένη βροχόπτωση που επιμένει στη Μαγνησία. Να μη σκεφτούν καν οι άνθρωποι να βγουν από τα σπίτια τους, μπορεί να έχει τρωθεί η άσφαλτος, ακόμη και λεωφορεία είδαμε να τα καταπίνει η άσφαλτος. Είναι επικίνδυνο, να ακούνε οι άνθρωποι τις οδηγίες των αρχών. Μπορούμε να βρεθούμε σε ένα ψηλότερο σημείο- για παράδειγμα στο ξενοδοχείο, αν πάνε σε ψηλότερο όροφο, δεν διατρέχουν κίνδυνο. Κίνδυνο διατρέχουν όσοι βρίσκονται έξω, κοντά σε χειμάρρους. «Δεν ξέρουμε τι υπάρχει κάτω από το νερό», τόνισε. Πρόσθεσε ότι πρέπει να κυκλοφορούν μόνο τα οχήματα έκτακτης ανάγκης, ενώ έχουν γίνει τουλάχιστον 500 κλήσεις για πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα στην περιοχή του Βόλου και του Πηλίου. Δεκαπέντε άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν από οχήματα. Προβλήματα τώρα αντιμετωπίζει και η Σκιάθος, πρόσθεσε ο κ.Αρτοποιός. Όπου υπάρχει κίνδυνος σπεύδουμε, αξιολογώντας τα συμβάντα- απεγκλωβίσαμε έξι άτομα από ισόγειο στην περιοχή Ποτιστικά. Οι καιρικές συνθήκες είναι ακραίες. Δυστυχώς είχαμε μία απώλεια και έχουμε και έναν άνθρωπο που αναζητούμε. Αύριο θα έχουμε πρόβλημα και στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα, οι πολίτες να ακούνε τις οδηγίες των Αρχών. 

Σε αυτές τις περιοχές έχουν επικεντρωθεί και οι προσπάθειες πρόληψης της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο μεταξύ για τους κατοίκους σε Ημαθία, Πιερία και Χαλκιδική, ήταν το μήνυμα 112 που έλαβαν σήμερα το πρωί αρκετοί και στην Θεσσαλονίκη.

Λόγω του εύρους του σήματος των κεραιών στην Θεσσαλονίκη το έλαβαν εκ παραδρομής”, διευκρίνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο FM 104,9», o προϊστάμενος της διευθυνσης Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Χαρ. Στεργιάδης.

Η πολύ ισχυρή βροχόπτωση που είχαμε σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, δεν δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα, εκτός από πτώσεις 6 δένδρων που είχαμε στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, ανέφερε.

"Στην περιοχή που θα χτυπήσει το φαινόμενο βρισκόμαστε σε επιφυλακή. Έχουν ήδη γίνει καθαρισμοί ρεμάτων. Υπάρχουν και σκαπτικά μηχανήματα για κάθε ενδεχόμενο. Έχουμε ενημερώσει τους κατοίκους, τους τουρίστες, τους κατασκηνωτές να μην κάνουν άσκοπες μετακινήσεις. Είναι ένα πρόσκαιρο φαινόμενο και από την Πέμπτη σταματούν και οι βροχές”, πρόσθεσε ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η Μαγνησία, οι Σποράδες και ιδιαίτερα η Σκιάθος, αλλά και το παραλιακό μέτωπο της Λάρισας πλήττονται με σφοδρότητα από την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel.

Στη Μαγνησία ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του καταπλακωμένος από τοίχο που έπεσε μετά από κατολίσθηση, ένας ακόμη αγνοείται από τη στιγμή που παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό του από ορμητικά νερά στην Αγία Αικατερίνη Βόλου, ενώ εκατοντάδες σπίτια και καταστήματα έχουν πλημμυρίσει.

Δείτε βίντεο από τη στιγμή που αυτοκίνητα παρασύρονται στη θάλασσα στον Αϊ Γιάννη Πηλίου:


Ο χείμαρρος Κραυσίδωνας υπερχείλισε και πλημμυρίζει συνοικίες του Βόλου, ενώ με μήνυμα από το 112 έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία τόσο στην πόλη του Βόλου και το ορεινό δίκτυο του νομού Μαγνησίας, αλλά λίγο πριν από τη μία το μεσημέρι και στη Σκιάθο. 

Η κυκλοφορία έχει διακοπεί σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου της Θεσσαλίας – έχει πλημμυρίσει το παραλιακό μέτωπο και στη Λάρισα, ενώ οι προβλέψεις των μετεωρολόγων είναι εξαιρετικα δυσμενείς τόσο για τη σημερινή, όσο και για την αυριανή ημέρα: Εκτιμάται ότι τα ύψη της βροχής θα ξεπεράσουν τα κάποιες περιοχές ακόμη και τα 700 χιλιοστά, ενώ σε περιοχές του Πηλίου ξεπέρασαν σήμερα τα 500. Καταρρακτώδεις  βροχές προβλέπει το έπικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ.


Την ίδια ώρα, δραματικές είναι οι εκκλήσεις εγκλωβισμένων στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη στο Πήλιο- τουλάχιστον 110 άνθρωποι βρίσκονται σε ξενοδοχείο και άλλοι έξι άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν από την περιοχή Ποτιστικά του Πηλίου- ενώ ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος με απανωτά του βίντεο καλεί τους πολίτες να μείνουν μέσα στα σπίτια τους, λέγοντας χαρακτηριστικά «πού πατε; Προέχει η ζωή σας».


Οι καταστροφές στη Μαγνησία είναι ανυπολόγιστες – ήδη γίνεται λόγος για τη χειρότερη καταστροφή των τελευταίων δεκαετιών που έρχεται μάλιστα λίγες μόλις εβδομάδες μετά την τεράστια πυρκαγιά που κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα στην περιοχή και έφτασε έως το στρατόπεδο της Νέας Αγχιάλου. 


Πολύ μεγάλες είναι οι ζημιές και στη Σκιάθο με τις τοπικές αρχές να ζητούν να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σκιάθος

Κραυσίδωνας


Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στη Θεσσαλία ενισχύονται διαρκώς για να ανταποκριθούν στις εκκλήσεις των πολιτών για βοήθεια, ενώ και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κάλεσε τους πολίτες να υπακούουν στις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας. 

Βόλος

Βόλος

Καιρός


Ενδεικτικό της σφοδρότητας της κακοκαιρίας που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι το γεγονός ότι σε διάστημα μόλις 2 ωρών έπεσαν 12.000 κεραυνοί.

Βόλος

Πηγή: skai.gr