Προϋπολογισμός 2023 - Κεφαλογιάννης: Η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει επιτυχώς διεθνείς προκλήσεις

Ο ειδικός εισηγητής της ΝΔ παρατήρησε ότι ο προϋπολογισμός του 2023 είναι ο πρώτος προϋπολογισμός τα τελευταία δώδεκα χρόνια, που καταρτίζεται εκτός του πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης

Η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει επιτυχώς τις διεθνείς προκλήσεις τόνισε ο ειδικός εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης, κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού 2023.

Όπως είπε, για το 2022 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 5,6%, σχεδόν διπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου, έναντι 5,3% που είχε προβλεφθεί στο Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού, ενώ για το 2023, η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί σε 1,8%, έναντι μόλις 0,3% που εκτιμάται για τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τις Φθινοπωρινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δηλαδή θα είναι από τριπλάσιος έως εξαπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Ο κ. Κεφαλογιάννης παρατήρησε ότι ο προϋπολογισμός του 2023 είναι ο πρώτος προϋπολογισμός τα τελευταία δώδεκα χρόνια, που καταρτίζεται εκτός του πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης: «Το γεγονός αυτό δίνει ένα σήμα αναβάθμισης των οικονομικών προοπτικών της χώρας αποτελώντας μοχλό προσέλκυσης επενδύσεων και φέρνοντας τη χώρα πιο κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας».

Παράλληλα, τόνισε ότι «ο ελληνικός λαός γνωρίζει πλέον καλά, ότι απέναντί του έχει μια κυβέρνηση, που έχει δώσει ισχυρά δείγματα γραφής για τη διαχειριστική ικανότητά της: Στην αντιμετώπιση των πολλών και σοβαρών αναπάντεχων κρίσεων που αντιμετώπισε, στη διεύρυνση και ενδυνάμωση των διεθνών συμμαχιών της χώρας, και βεβαίως στην ενίσχυση όλων των όψεων της οικονομίας που είχαν πληγεί σοβαρά τα τελευταία δώδεκα χρόνια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ