Προϋπολογισμός 2023: Με κυβέρνηση ΝΔ η οικονομία έδειξε ισχυρές αντοχές στις κρίσεις, δήλωσε ο εισηγητής της ΝΔ

Η ομιλία του Λάζαρου Τσαβδαρίδη, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη - Στο 1,8% η ανάπτυξη για το 2023 - Πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% από έλλειμμα το 2022 - Πληθωρισμός που υποχωρεί

Με την έκφραση λύπης για τον δεκαεξάχρονο που έχασε σήμερα τη μάχη για τη ζωή στη Θεσσαλονίκη, άρχισε την ομιλία του επί του κρατικού προϋπολογισμού 2023, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Τσαβδαρίδης επισήμανε ότι εν μέσω μιας περιόδου πρωτοφανών κρίσεων, «η ελληνική οικονομία με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο τιμόνι, επιδεικνύει μεγάλες αντοχές και διαθέτει ισχυρή δυναμική, όπως αναγνωρίζουν όλες οι εκθέσεις των επίσημων φορέων του εξωτερικού.

-Μια οικονομία που την τελευταία τριετία αναβαθμίστηκε 11 φορές, με τέσσερις από αυτές κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, και μία θέση κάτω από την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα που αποτελεί εθνικό στόχο κεφαλαιώδους σημασίας για την εκτόξευση των προοπτικών της.

-Μια οικονομία με ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης 5,6% για το 2022 και 1,8% για το 2023, που αναμένεται να αναπτυχθεί με διπλάσιο αριθμό έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου το 2022 και τριπλάσιο ρυθμό το 2023.

-Μια οικονομία που βλέπει τον πληθωρισμό να υποχωρεί περαιτέρω τον Νοέμβριο, στο 8,5%, και να βρίσκεται πλέον μιάμιση μονάδα κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης, όντας χαμηλότερος από πολλές χώρες όπως η Πορτογαλία το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Γερμανία και Αυστρία.

-Μια οικονομία που επανέρχεται το 2023 σε πρωτογενές πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης 0,7 του ΑΕΠ από πρωτογενές έλλειμμα 1,6 την φετινή χρονιά.

-Μια ανθεκτική και αναπτυσσόμενη ελληνική οικονομία με Α.Ε.Π. που αναμένεται να υπερβεί τα 224 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023 και δημόσιο χρέος που αναμένεται να μειωθεί κατά 25% του ΑΕΠ σε σχέση με το 2021, με τάσεις περαιτέρω μείωσης κατά σχεδόν 10% για το 2023 για να διαμορφωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010, καταγράφοντας την μεγαλύτερη μείωση του δημόσιου χρέους σε ολόκληρη την Ευρώπη.

-Μια ρωμαλέα και ποιοτικά διαφορετική ελληνική οικονομία στην οποία οι ξένες επενδύσεις ξεπερνούν πια τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκτιμά ότι η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια στο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων στην Ευρώπη την επόμενη τριετία. Και το σχετικό δείκτη του Εκόνομιστ να καταγράφει άλμα 16 θέσεων για την χώρα μας στο επιχειρηματικό περιβάλλον».

Στην ομιλία του, ο κ. Τσαβδαρίδης άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι παραμένει εμμονικά πιστή στην μηδενιστική κριτική, στους οικονομικούς τυχοδιωκτισμούς, στην ανέξοδη πλειοδοσία παροχών. Επαναλαμβάνει, είπε, μοιραία για τη χώρα λάθη του παρελθόντος, παραλυτικά προσκολλημένος σε αυταπάτες και την πολιτική ανευθυνότητα και αναμένει χαιρέκακα να μπει σε ύφεση η ευρωζώνη για να ρίξει την ευθύνη και γι' αυτό στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Χύνει κροκοδείλια δάκρυα ως αξιωματική αντιπολίτευση για την φτωχοποίηση της κοινωνίας, όταν ο ίδιος ο κύριος Τσίπρας δηλώνει ότι εάν είχε 50 δισεκατομμύρια ευρώ, τότε θα κυβερνούσε μέχρι να βαρεθεί. Δηλαδή με απλά λόγια ο ΣυΡιζΑ από τη μία κραυγάζει ότι δήθεν εγκαταλείπουμε την κοινωνία στην πυρά της και από την άλλη ζηλόφθονα ομολογεί ότι κυβερνούμε επειδή έχουμε ενισχύσει και μάλιστα γενναία νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Η κυβέρνηση της ΝΔ, είπε ο γενικός εισηγητής της πλειοψηφίας, σε αντίθεση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν συνδέει την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων με την αφαίμαξη της μικρομεσαίας τάξης και το κυνήγι της υγιούς επιχειρηματικότητας. Δεν συνδέει το γέμισμα των ταμείων με την διόγκωση της φορολογίας και την εκτόξευση των ασφαλιστικών εισφορών. Δεν συνδέει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας με την αναβίωση του κρατισμού και το κανάκεμά των συνδικαλιστών. «Δεν καταρτίζει προϋπολογισμούς και προγραμματικές δηλώσεις όπως εσείς, ερήμην στοιχείων και δεδομένων, και αποκλειστικά με βάση ιδεοληψίες αυταπάτες, αόρατα λεφτόδεντρα, νταούλια που θα βαρούσατε, και ρίσκα που τάχα θα περνάτε σε προκλητικούς γείτονες».

Αντιθέτως είπε ο κ. Τσαβδαρίδης, η σημερινή κυβέρνηση συνδέει την ανάπτυξη με την συνετή διαχείριση, τον πολλαπλασιασμό των φορολογικών εσόδων με την δυνατότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων να μπορούν να αποπληρώνουν οφειλές που τις θεωρούν δίκαιες αναλογικές και ανταποδοτικές. Συνδέει την ποιότητα ζωής με τον εκσυγχρονισμό του κράτους. Συνδέει την οικονομική ευημερία με την περιφρούρηση της κοινωνικής συνοχής και με την αλληλεγγύη σε χρόνια δύσκολα για να μη μένει πίσω κάνεις. Συνδέει την προκοπή με την επιδότηση της εργασίας αντί για την επιδότηση της ανεργίας που εσείς κάνατε, και που δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις οδήγησε εμμέσως στην επιδότηση της αεργίας. Συνδέει κυρίως την εργασιακή δέσμευση την αίσθηση του καθήκοντος και της αυτοθυσίας κατηγοριών συμπολιτών μας με την υποχρέωση της πολιτείας να αναγνωρίσει και να επιβραβεύει τις οικονομικές υπηρεσίες που προσφέρουν σε καιρούς δύσκολους.

Με βάση αυτό το πρίσμα είπε ο κ. Τσαβδαρίδης, η εφάπαξ ενίσχυση 600 ευρώ σε αστυνομικούς και λιμενικούς αποτελεί την ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης της ελληνικής πολιτείας για «την μεγάλη πλάτη που έβαλαν οι ένστολοι αυτά τα δύσκολα χρόνια». Έκανε μάλιστα λόγο για «παλινωδίες ΣΥΡΙΖΑ, που χθες καταψήφισε την σχετική τροπολογία για να ανακαλέσει σήμερα και τελικά να υπερψηφίσει. Αποτελεί έννοια τσαπατσουλιάς και πολιτικού ξεγυμνώματος» είπε ο κ. Τσαβδαρίδης.

Τέλος, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ είπε ότι «απέναντι στην φαντασιακή αριστερά τον παραλογισμών ορθώνεται η Νέα Δημοκρατία των ορθολογικών και διαυγών προϋπολογισμών. Για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ο προϋπολογισμός του 2023 δεν προϋπολογίζει απλά με ορθολογικό τρόπο την οικονομία της χώρας για το επόμενο έτος, προϋπολογίζει με διαυγή τρόπο την αναπτυξιακή λογική της χώρας για τις επόμενες γενιές. Πυξίδα της κατάρτισης του προϋπολογισμού δεν είναι απλά η διαχείριση δημοσιονομικών μεγεθών, είναι η ισχυροποίηση της ψυχολογίας του ελληνικού λαού, η ενίσχυση της πίστης τους στην πατρίδα η συνειδητοποιήσει ότι η κοινωνική μετεξέλιξη έρχεται με κόπους με αξιολόγηση και με δέσμευση στην ποιότητα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ