QatarGate: «Φύλλο και φτερό» κινητά και υπολογιστές - Τα μετρητά «έκαψαν» την ασυλία της Καϊλή

Οι βελγικές αρχές πραγματοποιούν από χθες συνεχείς εφόδους σε γραφεία σε Στρασβούργο και Βρυξέλλες - Αύριο, Τετάρτη, οι τέσσερις συλληφθέντες θα οδηγηθούν στο δικαστικό μέγαρο των Βρυξελλών όπου και θα καταθέσουν κεκλεισμένων των θυρών

Με ταχύτατους ρυθμούς συνεχίζονται οι έρευνες των βελγικών αρχών στο σκάνδαλο QatarGate που έχει κλονίσει το Ευρωκοινοβούλιο με την αστυνομία του Βελγίου να προχωράει σήμερα σε νέους εφόδους σε γραφεία σε Στρασβούργο και Βρυξέλλες την ώρα που η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή κι ακόμη τέσσερις συλληφθέντες παραμένουν στη φυλακή.

Όπως μεταδίδουν τα βελγικά μέσα τα μετρητά «έκαψαν» την ασυλία της κυρίας Καϊλή ενώ σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη της L’Echo και της Le Soir, ο οποίος μίλησε αποκλειστικά στο ΣΚΑΪ, Τζούλιεν Μπαλμπόνι «οι ανακριτές άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας. Δηλαδή είναι πολλά τα άτομα που βρίσκονται υπό έρευνα». 

 

«Φύλλο και φτερό» κινητά και υπολογιστές

Οι βελγικές αρχές πραγματοποιούν από χθες συνεχείς εφόδους σε τουλάχιστον δέκα γραφεία ενώ κατά τις σημερινές τους σε γραφεία σε Στρασβούργο και Βρυξέλλες σφραγίστηκαν δύο γραφεία. Σύμφωνα με το Politico, το ένα από τα δύο γραφεία που «σφράγισαν» οι επιθεωρητές εργασίας είναι το γραφείο της Μισέλ Ριού, ενός μέλους της υποεπιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 
Ήδη έχουν συλλέξει πλήθος ηλεκτρονικών στοιχείων, σκληρούς δίσκους κάνοντας «φύλλο και φτερό» το περιεχόμενο ηλεκτρονικών μηνυμάτων καθώς επίσης και τους παραλήπτες τους. 

Πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ τα κατασχεμένα χρήματα από Καϊλή – Παντσέρι

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελίας μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί και έχουν κατασχεθεί περισσότερα από ενάμισι εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά με το μεγαλύτερο μέρος να έχει εντοπιστείς το σπίτι του Παντσέρι το οποίο θεωρείται και κομβικό πρόσωπο στις έρευνες. Παράλληλα, 150.000 ευρώ βρέθηκαν στο σπίτι της Εύας Καϊλή και ένα μεγάλο ποσό το οποίο δεν διευκρινίζεται σε χειραποσκευή που κρατούσε ο πατέρας της ευρωβουλευτή.

Εκπρόσωπος εισαγγελίας Βρυξελλών: «Έχουν γίνει έξι συλλήψεις» 

Ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας Βρυξελλών, Eric Van Duyse μιλώντας αποκλειστικά στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, επισήμανε πως «μέχρι τώρα έξι άτομα έχουν συλληφθεί. Ένας αφέθηκε ελεύθερος, με εντολή του εισαγγελέα έρευνας και ένας έχει απελευθερωθεί υπό όρους που σημαίνει ότι κατηγορείται για ορισμένα θέματα και τέσσερις βρίσκονται τώρα στη φυλακή στις Βρυξέλλες.»

Αναφερόμενος στη διαδικασία που ακολουθείται στο Βέλγιο επισήμανε ότι «πριν συμπληρωθούν πέντε ημέρες από τη σύλληψη πρέπει να έρθουν ενώπιον αυτού που λέμε συμβούλιο και αυτή είναι μια ανεξάρτητη οντότητα που αποφασίσει αν η εντολή είναι σωστή ή όχι. Πρέπει λοιπόν να υπάρξει μια ανεξάρτητη άποψη για την έρευνα και να αποφασιστεί εάν η εντολή σύλληψης είναι νόμιμη και όντως δικαιολογημένη ή όχι. 

Όσον αφορά το πότε ξεκίνησαν οι έρευνες επισήμανε ότι ξεκίνησαν πριν από πέντε με έξι μήνες.

Ενώπιον του ανακριτή αύριο οι συλληφθέντες

Αύριο, Τετάρτη, οι τέσσερίς συλληφθέντες θα οδηγηθούν στο δικαστικό μέγαρο των Βρυξελλών όπου και θα καταθέσουν κεκλεισμένων των θυρών στις 12:40 ώρα Ελλάδος. Εκεί θα αποφασιστεί αν θα προφυλακιστούν ή θα αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Αυτό που θα λάβει υπόψη ο ανακριτής είναι:

-    Αν θα θεωρηθούν ύποπτοι φυγής
-    Αν θα θεωρηθούν ύποπτη τέλεσης του ίδιου αδικήματος 
-    Ή είναι ύποπτοι τέλεσης συνομωσίας

Σε φυλακές πολυτελείας η Καϊλή

Προς το παρόν η Εύα Καϊλή μεταφέρθηκε και κρατείται στις φυλακές Χάρεν, όπου βρίσκονται 7,5 χιλιόμετρα έξω από το κέντρο των Βρυξελλών. Πρόκειται για νεόδμητες φυλακές με καλύτερες κτιριακές υποδομές και συνθήκες κράτησης από τις φυλακές όπου κρατούνταν τις προηγούμενες ημέρες.

Πηγή: skai.gr