Κλείσιμο

Νέο «Μητσοτάκης...γιοκ» από Ερντογάν: Δεν θα τον δω στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ- Αυτή η πόρτα έχει κλείσει

Ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε ότι θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ή σήμερα ή αύριο προκειμένου να συζητήσουν για τα F-16

Νέα επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκλείοντας οποιαδήποτε συνάντηση μαζί του στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε πριν αναχωρήσει για τη Μαδρίτη επανέλαβε το «Μητσοτάκης... γιοκ» σημειώνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να έχω μια διμερή συνάντηση με τον Μητσοτάκη. Αυτό το έχω ανακοινώσει. Που σημαίνει εσείς δεν μας παρακολουθείτε καλά το τι λέμε!  Εμείς είχαμε να διοργανώσουμε φέτος το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Ελλάδα και είπα πως αυτό δεν μπορεί να γίνει. Αυτό τελείωσε». 

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι «ένας ηγέτης που έχει δηλώσει πως τελειώνει κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δεχθεί ένα αίτημα του Μητσοτάκη( γα συνάντηση);  Οχι τελείωσε αυτό! Αυτή η πόρτα έχει κλείσει! Πρώτα θα συμμαζευτουν, κι όταν συμμαζευτουν, τότε μπορούμε να καθαρίσουμε τον οδικό μας χάρτη σε ποιο επίπεδο μπορούν να γίνουν οι συναντήσεις». 

Δήλωσε δε ότι στην Ελλάδα χτίστηκαν εννέα αμερικανικές βάσεις. «Εναντίον ποιου; Η απάντηση που μας δινουν είναιν "εναντίον της Ρωσιας". Μα τι θα πει εναντίον της Ρωσίας; Tι κάνατε και τα χτίσατε εναντίον της Ρωσίας; Η μόνη ενασχόληση σας είναι οι S-400. Συνέχεια λόγια για S-400.. Κι αυτά θα πούμε στον κ. Μπάιντεν που θα συναντηθούμε», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος προαναγγέλοντας ουσιαστικά μια συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο. 

Παράλληλα, επισήμανε ότι σημαντικότερο θέμα των συνομιλιών της  Άγκυρας με τις ΗΠΑ είναι τα F-16. «To ζήτημα αυτό παραμένει στο τραπέζι και φαίνεται πως υπάρχει μια τακτική για καθυστερήσεις», υπογράμμισε. 

Όπως είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες εβδομάδες μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αυτός πήγε στο Κογκρέσο, επιτέθηκε στην Τουρκία κι έφερε στην επικαιρότητα το θέμα των F-16. «Εμείς πια ξέρουμε αυτοί τι είναι και ποιοι είναι. Ποιο έγινε το σημαντικότερο καταφύγιο των μελών του FETO που οργάνωσε την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Έγινε η Ελλάδα. Κι όσοι διέφυγαν απο την Αδριανούπολη η απο άλλους δρόμους προτίμησαν την Ελλάδα. Κι ενώ είχα μιλήσει και με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας εκείνης της εποχής και μας είχαν υποσχεθεί πως θα κάνουν τις απαραίτητες παρεμβάσεις συνέβη το αντίθετο. Τους καλοκοίταξαν και μετά όλοι αυτοί πήγαν στην Ευρώπη. Εμείς τώρα αυτά δεν τα χάφτουμε», επισήμανε. 

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία, ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θέλει λόγια, αλλά πράξεις.

Πηγή: skai.gr