Οικονόμου στον ΣΚΑΪ: Θα γίνει σύντομα προσφυγή για το «turkaegean»

Όπως είπε, το θέμα δεν παράγει πολιτικά ζητήματα, ωστόσο είναι μια αθέμιτη εμπορική πρακτική εκ μέρους της Τουρκίας και γι' αυτό θα υπάρξει σύντομα προσφυγή.

Προσφυγή για το εμπορικό σήμα Turkaegean προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή Αταίριαστοι.

Όπως είπε, το θέμα δεν παράγει πολιτικά ζητήματα, ωστόσο είναι μια αθέμιτη εμπορική πρακτική εκ μέρους της Τουρκίας και γι' αυτό θα υπάρξει σύντομα προσφυγή.

Εξήγησε ότι δεν πρόκειται για αναγνώριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά για απόφαση ενός ιδιωτικού γραφείου στην Μαδρίτη σχετικά με τα εμπορικά σήματα.

«Θα κινηθούμε και θα προσβάλουμε αυτή την απόφαση» είπε ο κ. Οικονόμου σημειώνοντας πως θα αποκατασταθεί η τάξη, όπως και έγινε με την απόφαση των ΗΠΑ να μην δεχθούν να αναγνωρίσουν τον συγκεκριμένο όρο ούτε την χρήση του.

Αναφερόμενος στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ, που ξεκινά σήμερα το βράδυ με το δείπνο του Ισπανού βασιλιά, στο οποίο θα βρεθούν για πρώτη φορά μετά από μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Οικονόμου είπε ότι η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη για όλα.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Δεν πάμε με το ζωνάρι μας λυμένο για καβγά. Πάμε για να συμβάλουμε θετικά στην ατζέντα της Σύνοδου που είναι σημαντική, καθώς περιλαμβάνει θέματα όπως η διεύρυνση της συμμαχίας και η κρίση στην Ουκρανία» είπε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε:

«Όπως σε κάθε διεθνές φόρουμ η Ελλάδα εκπέμπει καθαρά μηνύματα. Είμαστε ανυποχώρητοι σε θέματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, είμαστε έτοιμοι κάθε στιγμή να αποδομήσουμε τους οποίους ανιστόρητους ισχυρισμούς από όποια πλευρά κι αν διατυπωθούν».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «κάθε πρόκληση θα απαντηθεί. Η χώρα έχει σταθερές θέσεις. Δεν πάμε να τσακωθούμε με κανέναν».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει τετ α τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν, απάντησε ότι οι δύο ηγέτες θα βρεθούν στο πλαίσιο της κοινής παρουσίας των ηγετών, δεν υπάρχει προγραμματισμένη κατ' ιδίαν συνάντηση.

Ο κ. Οικονόμου σχολίασε πως δεν υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη που θα μπορούσε να χρεώσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη τη διακοπή των επαφών με την Τουρκία, ούτε την αλλαγή στάσης του Τούρκου προέδρου.

«Το τελευταίο διάστημα είχαμε απίστευτες προκλήσεις τόσο σε ρητορικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο πεδίου» ανέφερε και πρόσθεσε ότι δεν θα αφήνουμε αναπάντητες τις προκλήσεις.

Σε ερώτηση να μπορεί να υπάρξει αποκλιμάκωση, σχολίασε πως «σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε. Δεν θέλουμε εντάσεις. Το λιγότερο που χρειάζεται ο πλανήτης είναι εστίες έντασης. Ωστόσο, είμαστε ανυποχώρητοι στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Ερωτηθείς εάν ο άξονας του κακού είναι η Ρωσία, σχολίασε: «Έχουμε πόλεμο στην Ευρώπη και υπόλογος είναι ο πρόεδρος Πούτιν και η Ρωσία. Δεν χωράει αμφισβήτηση. Η ανθρωπότητα πρέπει να ορθώσει τείχος απέναντι σε αυτό και να δικαιωθεί αυτός που υφίσταται την επίθεση».

Αναφορικά με την ακρίβεια στο ρεύμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής θα έχει ως αποτέλεσμα να πληρώνουμε λιγότερες αυξήσεις. Από την 1η Ιουλίου θα το δει ο κόσμος στους λογαριασμούς του, είπε και πρόσθεσε ότι οι λογαριασμοί είναι ήδη μειωμένοι.

Αναφορικά με τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας είπε ότι «η ΡΑΕ οφείλει να προβεί στον τελικό προσδιορισμό των κερδών. Είναι ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης ότι το 90% των επιπλέον κερδών θα φοροληγηθούν».

Σε σχέση με τις αυξημένες τιμές στα καύσιμα ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι ξεκινά η δεύτερη, αυξημένη στήριξη. «Διαχειζόμαστε μια κρίση που δημιουργεί προβλήματα. Επενδύουμε πολλά χρήματα, είναι μια ανακούφιση στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας. Δεν είπαμε ποτέ ότι οι πόροι είναι ανεξάντλητοι. Όποια δυνατότητα παρουσιάζεται, θα την διαθέτουμε για την ανακούφιση του κόσμου».

Ερωτηθείς για τις εκλογές είπε πως η οικονομία θα είναι ένας βασικός πυλώνας της συζήτησης, όπως και το τι κάναμε για τους εργαζόμενους, και συνολικά η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.

Αναφορικά με τον χρόνο των εκλογών δήλωσε πως ό,τι είχε να πει ο πρωθυπουργός, το είπε. Μάλιστα, σημείωσε: «Κάθε φορά που ξεκινά ο τελευταίος χρόνος διακυβέρνησης, το κλίμα είναι προεκλογικό. Από την άλλη πλευρά αυτά που είχε να πει ο πρωθυπουργός τα είπε. Οτιδήποτε παραπάνω είτε στην κατευθυνση της αποσπασματικής ερμηνείας των δηλώσεων του πρωθυπουργού είτε της διαστρέβλωσης δεν έχει να προσθέσει στην κουβέντα. Δεν είχε να πει κανείς κάτι παραπάνω αυτή την περίοδο».

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να γίνουν εκλογές την άνοιξη του 2023, απάντησε «βεβαίως» σχολιάζοντας πως ο κίνδυνος της απλής αναλογικής θα ξεπεραστεί με την δεύτερη αναμέτρηση είτε οι εκλογές γίνουν νωρίτερα είτε στην ώρα τους.

«Να πάτε όποτε θέλετε διακοπές, όποτε είναι καλύτερο για εσάς και τις οικογένειές σας» σχολίασε με δόση χιούμορ ο κ, Οικονόμου και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα γυρίσει από τις διακοπές του μέσα με τέλη Αυγούστου.

Πηγή: skai.gr