Έτοιμη για όλα η Ελλάδα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ – Στο ίδιο τραπέζι απόψε Μητσοτάκης - Ερντογάν

Σύνοδος ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη

Ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει στις προκλήσεις μέχρι το «παρά ένα της Συνόδου». Η επιχειρηματολογία της Αθήνας.

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Λίγες ώρες πλέον χωρίζουν τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Τούρκο πρόεδρο από την πρώτη τους συνάντηση, στη Μαδρίτη, μετά την προκλητική κλιμάκωση της Τουρκίας το τελευταίο δίμηνο εναντίον της χώρας μας. Οι δύο ηγέτες θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι κατά το δείπνο που παραθέτει απόψε (στις 21.30 ώρες Ελλάδος) ο Ισπανός Βασιλιάς Φίλιππος στους ηγέτες του ΝΑΤΟ, χωρίς ωστόσο να αναμένει κανείς ουδεμία επικοινωνία, καθώς μετά το "Μητσοτάκης γιοκ" του Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος ήταν εκείνος που επέλεξε να κόψει κάθε δίαυλο επικοινωνίας. Επιπλέον το κλίμα που δημιουργείται όλο το τελευταίο διάστημα, προαναγγέλλει πιθανή νέα επιθετική συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου κατά της Ελλάδας, εφόσον επαληθευτούν οι πληροφορίες που διακινεί η Άγκυρα, περί νέας αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών ενώπιον των συμμάχων στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Υπό αυτές τις συνθήκες η ελληνική πλευρά επιμένει να δηλώνει ότι σαφώς και στη Σύνοδο δεν πηγαίνει "με το ζωνάρι λυμένο για καβγά" όμως ξεκαθαρίζει ταυτόχρονα πως είναι αποφασισμένη "να μην αφήσει τίποτα αναπάντητο".

Τα αδιάσειστα στοιχεία έναντι των τουρκικών προκλήσεων

Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις και επικοινωνίες με τους καθ' ύλην αρμόδιους Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, οι οποίοι θα συνοδεύσουν τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ αλλά και με βάση πάντα τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς νομιμότητας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στην Ισπανική πρωτεύουσα, με τη σιγουριά του δικαίου έναντι των εώλων και ανιστόρητων κατασκευών της Άγκυρας που δεν μπορούν να σταθούν με τίποτα απέναντι στις Διεθνείς Συνθήκες και στο Διεθνές Δίκαιο, όπως σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές.

Ήδη άλλωστε ο πρωθυπουργός αλλά και το Υπουργείο Εξωτερικών έχουν κάνει μία συντονισμένη προβολή των ελληνικών θέσεων και επιχειρημάτων σε πολλούς από τους ηγέτες που θα παρίστανται στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ ενώ είναι πλήρως προετοιμασμένοι με όλα τα στοιχεία εκείνα που καταρρίπτουν όλη την τουρκική ανυπόστατη επιχειρηματολογία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά, για το ενδεχόμενο που προκληθεί από την τουρκική πλευρά έχει ετοιμάσει έναν πλήρη φάκελο που περιέχει τον χάρτη της "Γαλάζιας Πατρίδας" εκθέτοντας τον τουρκικό αναθεωρητισμό σε όλο του το μεγαλείο και αναδεικνύοντας την επιθετική στάση της Τουρκίας, αλλά και στοιχεία για τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, καθώς και την Αλεξανδρούπολη, η οποία αποτελεί και ισχυρή νατοϊκή βάση.

Η επιχειρηματολογία της Αθήνας εμπεριέχει και την απειλή του casus belli από μέρους της Τουρκίας, όπως και την ύπαρξη της "στρατιάς του Αιγαίου" στα μικρασιατικά παράλια, που δεν είναι καν ενταγμένη στο νατοϊκό σχεδιασμό και αποτελεί απειλή για την Ελλάδα. Επιχειρηματολογία και γεγονότα που αποδεικνύουν τον τουρκικό αναθεωρητισμό, τον οποίο η Αθήνα προβάλει και διεθνοποιεί με κάθε ευκαιρία, σημειώνοντας τις εντάσεις και την αστάθεια που προκαλεί, σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ ενώ ταυτόχρονα παραλληλίζει τον αναθεωρητισμό της Άγκυρας με αυτόν της Ρωσίας και της επεκτατικής εισβολής της στην Ουκρανία.

Ενισχυτική στην ελληνική επιχειρηματολογία είναι εξάλλου η ίδια η στάση της Τουρκίας έναντι της Ρωσίας, όπως σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές, καθώς είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα και επιμένει να διατηρεί τον ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου.

Σε κάθε περίπτωση και σε όλους τους τόνους η Αθήνα τονίζει πως δεν πρόκειται να παίξει το παιχνίδι της ρητορικής έντασης, όπως και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα κάνει βήμα πίσω από την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Ο Ερντογάν επιμένει στις προκλήσεις μέχρι το "παρά ένα"

Ενδεικτικές αλλά όχι αποδεικτικές της στάσης που θα τηρήσει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να θεωρηθούν και οι νέες τους απειλές κατά της Ελλάδας, λίγες μόνο ώρες πριν τη συνάντηση των συμμάχων, μιλώντας εκ νέου για τα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και διαμηνύοντας πως "Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων μας στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο". Προανήγγειλε δε, και νέες γεωτρήσεις λέγοντας πως "Με τα τέσσερα γεωτρύπανα και τα δύο σεισμογραφικά της η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο δίχως καμία διακοπή".

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ είναι αν ο Ταγίπ Ερντογαν εντάσσει της προκλήσεις και απειλές του κατά της Ελλάδας στο γενικότερο "παζάρι" που κάνει με τη δύση και τους υπόλοιπους συμμάχους του ΝΑΤΟ ή πρόκειται για ένα αυτόνομο ζήτημα που το έχει εντάσσει στην εσωτερική προεκλογική του ατζέντα προκειμένου να του ενισχύσει την εθνικιστική του ταυτότητα και πιθανόν να συγκρατήσει την πολιτική του κατάρρευση;