Σύνοδος ΝΑΤΟ: Τα σενάρια για συνάντηση Ερντογάν με Μπάιντεν και οι διαβουλεύσεις με Σουηδία, Φινλανδία

Όπως αναφέρει ο Μανώλης Κωστίδης, η Τουρκία επιδίδεται σε ένα ανατολίτικο παζάρι θέτοντας στο τραπέζι όσα θέματα μπορεί, ώστε φεύγοντας από τη διαπραγμάτευση να της μείνει κάτι.

Στην προκλητική γραμμή έναντι της Ελλάδας συνεχίζει ο Τούρκος πρόεδρος λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου η στάση που θα τηρήσει απέναντι στη Σουηδία και τη Φινλανδία για την ένταξή τους στη Συμμαχία θα κρίνει και το ενδεχόμενο μιας συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Επιμένοντας στη σκηλή ρητορική ο Ερντογάν επανέφερε χθες το θέμα των γεωτρήσεων σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα κατά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου. «Με τα τέσσερα γεωτρύπανα και τα δύο σεισμογραφικά της η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο δίχως καμία διακοπή» διεμήνυσε, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη.

Πρόσθεσε ότι «η Τουρκία δε δίστασε και δε θα διστάσει να κάνει τα απαραίτητα βήματα για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο». 

Πάντως, η Άγκυρα φαίνεται να αλλάζει στάση απέναντι στη Σουηδία και τη Φινλανδία, καθώς όπως είπε χθες ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν και επιβεβαίωσε και η Σουηδή πρωθυπουργός υπάρχει συμφωνία σε κάποια σημεία, ενώ σήμερα θα ακολουθήσει νέος κύκλος διαβουλεύσεων.

Όπως αναφέρει ο Μανώλης Κωστίδης, η Τουρκία επιδίδεται σε ένα ανατολίτικο παζάρι θέτοντας στο τραπέζι όσα θέματα μπορεί, όπως οι τρομοκρατικές οργανώσεις, η έκδοση μελών τέτοιων οργανώσεων, αλλά και η άρση του εμπάργκο όπλων, ώστε φεύγοντας από τη διαπραγμάτευση να της μείνει κάτι. 

Μάλιστα, όπως εκτιμούν Τούρκοι αναλυτές, οι σημερινές διαβουλεύσεις με τη Φινλανδία και τη Σουηδία και ενδεχόμενη συμφωνία θα ανοίξουν τον δρόμο για μια συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν, ενώ αν συμβεί αυτό η Τουρκία αναμένεται να «χαλαρώσει» συνολικότερα τη στάση της στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. 

Πηγή: skai.gr