Στ. Λαμπρινίδης: Η Χάγη δεν επηρεάζει ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ

«Η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης δεν επηρεάζει τη στάση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε σχέση με την αναγκαιότητα επίλυσης της ονομασίας των Σκοπίων και δεν αλλάζει η θέση κανενός οργανισμού» είπε στο ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη ο Σταύρος Λαμπρινίδης, τέως υπουργός Εξωτερικών και τέως ευρωβουλευτής.

Τόνισε ότι το ΝΑΤΟ αρνήθηκε τρεις φορές την ένταξη των Σκοπίων από το 2008 θέτοντας ως προϋπόθεση την επίλυση του ονόματος, κάτι που έκανε και η ΕΕ, ως προϋπόθεση για να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων.

Ανέφερε πάντως ότι η απόφαση, με την ερμηνεία που θα έδιναν τα Σκόπια θα μπορούσε να ασκήσει πίεση μέσω χωρών για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Λαμπρινίδης πρόσθεσε ότι "οι δύο πλευρές πρέπει να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και αυτό συμφέρει τα Σκόπια, την Ελλάδα και την περιοχή.»

Επισήμανε ότι τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει σταθερή στάση από τα μεγάλα κόμματα και έχουν κόκκινες γραμμές όπως ο γεωγραφικός προσδιορισμός.

Τη Δευτέρα το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δικαίωσε εν μέρει τα Σκόπια στην προσφυγή τους εναντίον της Ελλάδας, αναγνωρίζοντας ότι η χώρας μας παραβίασε άρθρο της ενδιάμεσης συμφωνίας, όταν το 2008 είχε απειλήσει με βέτο τυχόν είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Πηγή: Επιμέλεια: Μεράνια Πασχαλίδου