Τέσσερις συν μία επισημάνσεις για την πανδημία ενόψει καλοκαιριού

Του Γιώργου Χειλά*

Καθώς ξεκινά το καλοκαίρι θα ήθελα να επισημάνω μερικά πράγματα:


1. Η πανδημία μπαίνοντας στον τρίτο χρόνο, βαδίζει το δρόμο της ύφεσης. Η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη στον καιρό μιας μεταδοτικής αλλά λιγότερο νοσογόνου μετάλλαξης μας έφεραν εδώ. Η ευτυχής αυτή κατάληξη προβλέφθηκε σε δύσκολες στιγμές όταν η αναπαραγωγή καταστροφικών σεναρίων ήταν η καθημερινότητα μας.


2. Συγχαρητήρια σε όλους τους συμπολίτες που επί 2 και πλέον έτη υπέστησαν σοβαρή οικονομική και ψυχολογική επιβάρυνση, αλλά εμβολιάστηκαν και τήρησαν τα εκάστοτε μέτρα προσφέροντας μοναδική βοήθεια στον εαυτό τους, στους συνανθρώπους και στο υγειονομικό σύστημα. 


3. Όσοι έζησαν από «μέσα» τον υγειονομικό αγώνα μπορούν να διηγούνται «ιστορίες» πόνου, ανθρώπινης προσπάθειας  και μεγαλείου για το υπόλοιπο της ζωής τους. Τιμή και υπερηφάνεια για όλο το υγειονομικό σύστημα της χώρας που κράτησε όρθια την Ελληνική κοινωνία. Χωρίς αυτούς οι απώλειες θα ήταν πολλαπλάσιες.


4. Η ευλογιά των πιθήκων, οι μυκητιάσεις των μονάδων εντατικής θεραπείας, οι ηπατίτιδες και η οποιαδήποτε λοίμωξη αποκτήσει «μιντιακή» προβολή δεν αποτελούν πανδημίες, αλλά λοιμώξεις που φυσικά χρειάζονται προσοχή αλλά όχι «παγκόσμιους» συναγερμούς και ανησυχίες. 


5. Η πανδημία θα πρέπει να αφήσει πίσω της την εμπέδωση της συλλογικής συνείδησης και την καταδίκη  του μεσαιωνικού σκοταδισμού. Η πανδημία πάνω από όλα υπήρξε ο τελικός θρίαμβος της επιστήμης και του ορθολογικού λόγου. 

Καλό, κανονικό καλοκαίρι σε όλους!

*Ο κ.Γιώργος Χειλάς, είναι γιατρός- πνευμονολόγος στο νοσοκομείο «Σωτηρία»