Κλείσιμο

Προς κυβέρνηση Φρανκεστάιν

Η πολιτική αβεβαιότητα μεγάλωσε μετά την χτεσινή ενορχηστρωμένη σαπουνόπερα Τσίπρα – Καμμένου. Παραδόξως ωστόσο η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ως καλή για την οικονομία, καθώς πιθανότατα φέρνει τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών νωρίτερα, εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους.

Για τις αγορές, όπως ανάφερε στην Καθημερινή της Κυριακής και την Ελευθερία Κούρταλη, ο Βολφγκάνγκο Πίκολι, συμπρόεδρος της Teneo Intelligence η αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση είναι θετική, καθώς είναι πιθανό να αναγκάσει τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές στο α΄ εξάμηνο (αμέσως μετά ή πριν από τις ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές εκλογές εκλογές του Μαΐου), μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο το 2019 να γίνει ένα «χαμένο έτος» λόγω του εκλογικού κύκλου που διαφορετικά θα διαρκούσε μέχρι το φθινόπωρο.

Η βασική αιτία της ανησυχίας όλων όσων βλέπουν επενδυτικά την Ελλάδα - και όχι μόνο του κ. Πίκολι - είναι τα όσα (δεν) γίνουν στο κρίσιμο διάστημα της προεκλογικής περιόδου και απειλούν να ανακόψουν την αναιμική αλλά ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Οι χτεσινές για παράδειγμα αναφορές του πρωθυπουργού στην θεσμοθέτηση νέων επιδομάτων, νέων εμποδίων στην διαχείριση των κόκκινων δανείων, αλλά και στην αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την ζημιά που θα προκαλέσει σε αυτή την φάση στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, κάθε άλλο παρά με καλό μάτι τις είδαν εγχώριοι και ξένοι επενδυτές.

Και αν οι χτεσινές εξαγγελίες φοβίζουν τους επενδυτές, οι πληροφορίες για χαλάρωση του ελέγχου των δημοσίων δαπανών, δημιουργούν υπόνοιες αλλοίωσης του τρέχοντος προυπολογισμού από τις πρώτες κιόλας μέρες εφαρμογής του. Αθόρυβα όλοι ξέρουν ότι γίνονται πράγματα. Δίνονται αυξήσεις σε κατηγορίες υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, γίνονται τα στραβά μάτια σε περικοπές στο υπουργείο Άμυνας, παγώνουν μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους για τα έσοδα τομεία όπως την πρόσληψη 550 υπαλλήλων στην ΑΑΔΕ.

Σε πολιτικό επίπεδο, οι χτεσινές εξελίξεις σηματοδοτούν την είσοδο της χώρας στην τελική ευθεία προς τις εκλογές. Μέχρι να φτάσουμε όμως στην πραγματοποιησή τους, θα έχουμε μια κυβέρνηση με πρωτοφανή χαρακτηριστικά. Θα έχει πάρει οριακή ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή και θα συνεργάζεται και με μια δεύτερη ομάδα βουλευτών στην ψήφιση οποιαδήποτε νόμου, φτάνει αυτός ο νόμος να ταιριάζει στην προεκλογική ατζέντα του βουλευτή.

Όσο πιο πολύ διατηρηθεί μια τέτοια κυβέρνηση με χαρακτηριστικά Φρανκεστάιν, τόσο πιο μεγάλος θα είναι ο μετεκλογικός λογαριασμός για τους πολίτες και η υποχώρηση της χώρας στους δείκτες της ανταγωνιστικότητας.

Οι αγορές έχουν ήδη τιμολογήσει και αξιολογήσει θετικά το αυξημένο πλέον ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, θα τιμολογήσουν ωστόσο αρνητικά τυχόν μακροημέρευση πέραν του Μαίου, της κυβέρνησης φάρσα που δημιουργείται..