Της Εύας Αντωνοπούλου

Σε ενοχλεί η Γκρέτα Τούνμπεργκ και δεν σε ενοχλεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή hoax; Ένα ψέμα δηλαδή, μια κατασκευασμένη είδηση; Πρόκειται για τον πλανητάρχη που το 2017 απέσυρε τις ΗΠΑ από την συμφωνία των Παρισίων.

Γιατί σε ενοχλεί η Γκρέτα; Γιατί σε φοβίζει ο τρόπος που μιλάει; Επειδή είναι διαφορετική; Επειδή δεν είναι ένα συνηθισμένο κορίτσι της ηλικίας της; Μα πώς θα μπορούσε να κάνει την διαφορά αν δεν ήταν ξεχωριστή; Μήπως δοκιμάζει εκ νέου τις αντοχές μας απέναντι στο διαφορετικό;

Η Γκρέτα όπως όλοι μας θα κριθεί εκ του αποτελέσματος, ωστόσο κατάφερε κάτι πολύ σημαντικό: Να ᾽᾽ανάψει᾽᾽ έναν ζωηρό διάλογο για τις καταστρεπτικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Το θέμα είναι να μην ανακυκλώνουμε τον διχασμό μας για οποιονδήποτε αναλαμβάνει μια πρωτοβουλία αλλά να αναλάβουμε και εμείς πρωτοβουλίες. “Γιατί κανείς δεν είναι τόσο μικρός, ώστε να μην μπορεί να κάνει τη διαφορά᾽᾽. 

Αυτός είναι ο τίτλος του βιβλίου των εκδόσεων Penguin που περιλαμβάνει τις πύρινες ομιλίες της σημαντικότερης πλέον ακτιβίστριας για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η Γκρέτα Τιντίν Ελεονώρα Έρνμαν Τούνμπεργκ, όπως είναι το πλήρες όνομα της 16χρονης με καταγωγή από την Σουηδία  έχει χαρακτηριστεί υπόδειγμα παγκόσμιου ακτιβισμού των νέων και σύμβολο της οικολογικής συνείδησης, θεωρείται η φωνή της γενιάς της. Όλα ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2018 όταν η δεκαπεντάχρονη τότε Γκρέτα αποφάσισε να μην πάει σχολείο, προκειμένου να ξεκινήσει διαμαρτυρία έξω από το Σουηδικό κοινοβούλιο για τις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το σύνθημα της τότε; ᾽᾽Όλα πρέπει να αλλάξουν και αυτό πρέπει να ξεκινήσει σήμερα᾽᾽. ‘Έμελλε να γίνει το σύνθημα μιας παγκόσμιας μαθητικής κινητοποίησης για το κλίμα. Η Γκρέτα είχε εμπνεύσει εκατομμύρια εφήβους ανά τον κόσμο.  

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ διχάζει. Δίχασε με την ομιλία της στον ΟΗΕ. Ωστόσο αυτό δεν είναι κάτι καινούριο για την 16χρονη ακτιβίστρια. Μερικοί καθηγητές της ανησυχούν, επειδή χάνει μαθήματα, ενόσω προετοιμάζει και πραγματοποιεί τις δράσεις της. Κάποιοι υποστηρίζουν πως είναι μπελάς και σχολιάζουν προβληματισμένοι το γεγονός ότι δεν υπακούει στους ενήλικες. 

Η Huffington Post έχει γράψει πως “το φαινόμενο Γκρέτα” απειλεί το κατεστημένο, το οποίο φοβάται πως θα χάσει τον ρόλο του στον πολιτικό διάλογο για την κλιματική αλλαγή. Το κατεστημένο, η υπάρχουσα τάξη πραγμάτων δηλαδή, βρίσκεται τώρα αντιμέτωπο με μια σοβαρότατη πρόκληση: αν θέλει να παραμείνει κραταιό, πρέπει να διαψεύσει τους επικριτές του και να αναλάβει δράση για το μέλλον μας. Το μέλλον του πλανήτη που δεν μας ανήκει αλλά μας φιλοξενεί.