O Μίκης έγραψε και συνεχίζει να γράφει ιστορία

Του Φώτη Νάκου

Στην γειτονιά των αγγέλων ο αξεπέραστος Μίκης Θεοδωράκης. 

Ο τελευταίος της γενιάς των Όρθιων…

Ο Μίκης έζησε πολλές ζωές, όλες συνυφασμένες με την σύγχρονη νεοελληνική ιστορία.

Χρησιμοποιώντας την παγκόσμια γλώσσα της μουσικής, ένωσε πολλές γενιές και έκανε την Ελλάδα γνωστή σε όλο τον κόσμο με το συρτάκι του αλλά και μουσικά έργα απαράμιλλης αξίας και τεχνικής.

Ξεκίνησε δειλά με ένα βιολί που αγόρασε από τον δάσκαλο του στην Κεφαλονιά γράφοντας αρχικά παιδικά τραγούδια και έφτασε να κάνει όλο τον κόσμο να γεμίζει στάδια και συναυλίες για να απολαύσει τα αριστουργήματα του.

Ο Μίκης πέρα από αξεπέραστος μουσικός, ήταν πάντα παρών και στην πολιτική ζωή του τόπου.

Δεν κρύφτηκε ποτέ. Αντίκρυσε το θάνατο και τον νίκησε πάντα υπερασπιζόμενος τα πιστεύω του.

Έζησε μετέχοντας σε όλες πτυχές της νεότερης σύγχρονης ιστορίας.

Σαν παιδί και Μικρασιάτης στην καταγωγή από τη μητέρα του τα μοιρολόγια της προσφυγιάς, σαν έφηβος τον ναζισμό και τον φασισμό, σαν νέος και μεγαλύτερος τον εθνικό διχασμό του Μεταπολέμου, την δικτατορία αλλά και την αποκατάσταση της δημοκρατίας, στα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Και ήταν πάντα εκεί. Κομμάτι της ιστορίας. Ποτέ βουβός ή καιροσκόπος. Σαν πολιτικός θα κριθεί από τον ιστορικό του μέλλοντος. Σαν μέγεθος και αξία ήδη όμως απολαμβάνει τον σεβασμό και την αγάπη όλων κερδίζοντας επάξια και ουσιαστικά τον τίτλο του Παγκόσμιου Έλληνα.

Άλλωστε ήταν αυτός που κατάφερε να βάλει στο στόμα του απλού Έλληνα τους στίχους  και το έργο των μεγάλων Ελλήνων ποιητών. Του Οδυσσέα Ελύτη, του Γιάννη Ρίτσου και του Γιώργου Σεφέρη.

Χρέος των παλιών να μεταλαμπαδεύσουν στους νεότερους το έργο και τη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη…