Να συντονιστούν, αμέσως, οι Υπηρεσίες στον κάμπο

Η συγκρότηση ενός ολιγομελούς σχήματος, που θα διευθετεί αντίστοιχα ζητήματα είναι άμεση ανάγκη. Την ευθύνη προφανώς έχει η Κυβέρνηση. Και είμαστε μόλις στην αρχή μιας προσπάθειας που θα διαρκέσει χρόνια

Η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα βουνό να ανέβει. Τεράστιο το μέγεθος της καταστροφής στη Θεσσαλία. Καλείται να λειτουργήσει ένα Κράτος, με τις συγκεκριμένες δυνατότητες, προσπαθώντας να δώσει λύσεις σε σειρά διαφορετικών προβλημάτων ταυτοχρόνως! Δύσκολο και μόνο να το συζητάς.

Οι πληγέντες του κάμπου ζητούν βοήθεια και υποστήριξη καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί. Οι Υπηρεσίες με τη σειρά τους πρέπει να ξεχωρίσουν τις αρμοδιότητες τους. Μέχρι να τις ξεχωρίσουν, μέσα στη λάσπη, δίνουν αντιφατικές απαντήσεις για πρακτικά θέματα και προκαλούν πέρα από εκνευρισμό και επιπλέον αγανάκτηση στους ταλαιπωρημένους πλημμυροπαθείς.

Δεν ξέρει η «δεξιά» του Κράτους τι ποιεί η «αριστερά». Χαμένοι στη μετάφραση μιας κρατικής μηχανής που δεν έμαθε να συνεννοείται ούτε για τα στοιχειώδη. Και τώρα χιλιάδες άνθρωποι έχουν ανάγκη εξυπηρέτησης, για διαφορετικά θέματα, την ίδια χρονική στιγμή. Η Περιφέρεια, ο Δήμος ή οι κτήτορες αναλαμβάνουν την ταφή των νεκρών ζώων; Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο πολίτης είναι το μπαλάκι...

Η συγκρότηση ενός ολιγομελούς σχήματος, που θα διευθετεί αντίστοιχα ζητήματα είναι άμεση ανάγκη. Την ευθύνη προφανώς έχει η Κυβέρνηση. Και είμαστε μόλις στην αρχή μιας προσπάθειας που θα διαρκέσει χρόνια. Με επιμονή και υπομονή να εφαρμοστεί ένα συνολικό σχέδιο ώστε μετά από ένα διάστημα, που δεν μπορεί να προσδιοριστεί φυσικά ακόμη, η Θεσσαλία να ξαναγίνει λειτουργική. Ως τόπος καλλιεργειών και βόσκησης, ως τόπος κατοίκησης, ως τόπος βιομηχανικής εγκατάστασης. Με την Θεσσαλία θα ασχολούμαστε για χρόνια.

Η Κυβέρνηση όμως εξακολουθεί να δείχνει αδυναμία και να χάνει ευκαιρίες που θα αύξαναν την αξιοπιστία της. Δύο παραδείγματα:

Ο Πρωθυπουργός θα μπορούσε ακόμη και τώρα να ζητήσει αναδρομικό διαχειριστικό έλεγχο για να διαπιστωθεί σε ποια έργα κατευθύνθηκαν 400 εκατομ. Ευρώ με τα οποία το 2020 ενισχύθηκε η Περιφέρεια Θεσσαλίας προκειμένου να κλείσει «πληγές» της κακοκαιρίας «Ιανός». Ο Κ. Αγοραστός, επι σειρά ετών Περιφερειάρχης Θεσσαλίας διατύπωσε τον ισχυρισμό ότι τα αντιπλημμυρικά έργα είναι αρμοδιότητα της Κυβέρνησης.

Η προσπάθεια να διαχυθούν οι ευθύνες ώστε να μειωθεί ο αντίκτυπος της καταστροφής στους κατοίκους της Θεσσαλίας ένα μόλις μήνα πριν από τις Αυτοδιοικητικές εκλογές δεν κρύβεται. Άλλωστε ο ίδιος ζήτησε την αναβολή των εκλογών κάτι που, ορθώς, απέρριψε αμέσως το Μαξίμου. Η διενέργεια ελέγχου θα έδινε πόντους αξιοπιστίας στον Κ. Μητσοτάκη καθώς η υπό διερεύνηση περίοδος συμπίπτει με την πρώτη Διακυβέρνηση της ΝΔ.

Στη δεύτερη περίπτωση εκφράζεται απορία για την καθυστέρηση της εντολής από την Στρατιωτική Δικαιοσύνη να διερευνηθούν οι συνθήκες φωτογράφησης των ελικοπτέρων στην πλημμυρισμένη βάση, στο Στεφανοβίκειο. Δεν είναι απλώς η φωτογράφηση αλλά και η προώθηση τους σε εφημερίδα. Η πράξη του επίορκου στρατιωτικού δεν πρέπει να εξεταστεί; Η απάντηση είναι μόνο καταφατική. Γεννά απορίες η απραξία.

Η Κυβέρνηση δίνει τις πιο κρίσιμες εξετάσεις της. Στις πολλές αδυναμίες που έχουν παρουσιαστεί αμέσως μετά την επανεκλογή της προστέθηκε το μεγάλο κτύπημα με την καταστροφική πλημμύρα στη Θεσσαλία.

Με την ελπίδα να μην αποδειχτεί τελειωτικό...