του Χριστόφορου Μπουτσικάκη*

Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού σε ανθρώπινες ζωές, αλλά και στην οικονομία, δεν μπορούν ακόμα να προβλεφθούν με ακρίβεια σε εθνικό και ευρωπαϊκό, πολλώ δε μάλλον σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει πρωτίστως να προστατεύσουν τους πολίτες, αλλά συγχρόνως πρέπει να σχεδιάσουν και την επόμενη ημέρα. Η πανδημία αργά ή γρήγορα θα περάσει, όμως ο κόσμος δεν θα είναι ο ίδιος. Οι εθνικές Κυβερνήσεις θα κριθούν για τη δράση και την αποτελεσματικότητά τους. Η Ελληνική Κυβέρνηση, χάρη στην έγκαιρη λήψη των κατάλληλων προληπτικών μέτρων, απολαμβάνει σήμερα την εμπιστοσύνη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών. Αυτή η εμπιστοσύνη πρέπει να διατηρηθεί ώστε Κράτος και Κοινωνία να επιτύχουν τη μετάβαση στη μετά κορωνοϊού εποχή.

Οι οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού δεν αφήνουν καμία περιοχή του κόσμου ανεπηρέαστη και μπορεί να διαρκέσουν για πολλά χρόνια, ακόμα και για δεκαετίες. Αυτό συνεπάγεται ότι καμία Χώρα δεν μπορεί να ανακάμψει μόνη της. Εμείς χρειαζόμαστε την αλληλεγγύη των εταίρων μας, όπως και εκείνοι χρειάζονται τη δική μας. Γιατί, σε αντίθεση με την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, που στην Ευρώπη χτύπησε πρωτίστως τις Χώρες του Νότου, ο κορωνοϊός δεν γνωρίζει σύνορα. Βορράς και Νότος βιώνουν τώρα λίγο-πολύ την ίδια κατάσταση, εξού και οι Χώρες του Βορρά δεν μπορούν πλέον να μας κοιτάζουν αφ’ υψηλού και να μας κουνάνε το δάχτυλο. Τουναντίον, σε αυτή την κρίση, η Ελλάδα, μια μικρή ευρωπαϊκή Χώρα του Νότου, έδρασε πολύ πιο έγκαιρα και πολύ πιο αποτελεσματικά από τις περισσότερες προηγμένες ευρωπαϊκές Χώρες του Βορρά.

Η ΕΕ πρέπει να ανακτήσει τον προσανατολισμό της. Το ευρωπαϊκό όραμα πρέπει να αναγεννηθεί στη βάση των αρχών πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε: ειρήνη, δημοκρατία, ισοτιμία, συνεργασία, αλληλεγγύη, ευημερία για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.

Η πανδημία που βιώνουμε σήμερα δεν ήταν η πρώτη ούτε βέβαια θα είναι η τελευταία που θα γνωρίσει η ανθρωπότητα. Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την εμπειρία, ώστε την επόμενη φορά ο κόσμος μας να είναι καλύτερα προετοιμασμένος. Να επενδύσουμε περισσότερο στην ιατρική επιστήμη και τεχνολογία, για την ταχύτερη ανακάλυψη και εφαρμογή φαρμάκων και εμβολίων. Να επεξεργαστούμε σχέδια άμεσης αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών που προκαλεί μια πανδημία. 

Εξίσου σημαντικό είναι να διαφυλάξουμε τις κατακτήσεις της φιλελεύθερης δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών αξιών. Μια πανδημία δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για μετάβαση στον αυταρχισμό, όπως δυστυχώς συμβαίνει τώρα στην Ουγγαρία. Εξού και ορθώς ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με πολλούς ακόμα Ευρωπαίους ηγέτες, ζητούν την αποβολή του κ. Ορμπάν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Συγχρόνως, οι Χώρες του Βορρά πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η ΕΕ δεν αποσκοπεί στην ευημερία μόνο των δικών τους λαών, αλλά ότι η ευημερία όλων είναι αλληλένδετη. Η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια δεν μπορεί να μακροημερεύσει, όσο παραμένει το σχήμα «πλούσιος Βορράς – φτωχός Νότος». Και τυχόν κατάρρευση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος θα απειλήσει και την ευημερία των λαών του Βορρά. Στο πλαίσιο, λοιπόν, της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, το ευρωομολόγο που ζητεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με πολλούς ακόμη Ευρωπαίους ηγέτες, για την άμβλυνση των επιπτώσεων του κορωνοϊού στις ευρωπαϊκές οικονομίες είναι το ελάχιστο που πρέπει επιτέλους να δεχτούν η Γερμανία και οι «δορυφόροι» της.

Από εκεί και πέρα, χρειάζεται αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, προκειμένου κάθε Χώρα να ενθαρρύνεται να παράγει όλα όσα χρειάζεται, ώστε να εξασφαλίζεται πρωτίστως η αυτάρκεια, που τόσο είναι αναγκαία σε περιόδους κρίσης.

Χρειάζεται αλλαγή και της δικής μας οικονομικής πολιτικής. Η Ελληνική Οικονομία δεν μπορεί να εξαρτάται σε τόσο μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό. Παράλληλα με τον τριτογενή τομέα, πρέπει να αναπτυχθούν ο πρωτογενής και ο δευτερογενής τομέας της οικονομίας. Πέρα από τις υπηρεσίες, τη ναυτιλία και το εμπόριο, η Πατρίδα μας έχει όλα τα εχέγγυα και τις προϋποθέσεις να παράγει και προϊόντα: σιτηρά, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, κρέας, γαλακτοκομικά, αιθυλική αλκοόλη… Πολύ σημαντικός είναι και ο ταχύτατα αναπτυσσόμενος τομέας των τρισδιάστατων εκτυπώσεων, μια τεχνολογία με κυριολεκτικά ανεξάντλητες εφαρμογές. Ιδίως στην περίοδο που διανύουμε, αξίζει να επενδύσουμε σε αυτόν τον καινοτόμο τρόπο παραγωγής που, μεταξύ άλλων, θα μπορούσε να μας εξασφαλίσει τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό της Χώρας, αλλά και για τους πολίτες εφόσον κριθεί αναγκαίο, καθώς και άλλα υλικά ιατρικού εξοπλισμού.

Προς την κατεύθυνση αυτή θα έπρεπε ενδεχομένως να κινηθούν και τα επόμενα προγράμματα ΕΣΠΑ, δηλαδή να δίνουν έμφαση στην επιδότηση της πρωτογενούς παραγωγής. Και για την επεξεργασία και μεταποίηση αυτών των προϊόντων, να ιδρυθούν ακολούθως μεγάλες βιομηχανικές μονάδες. Με αυτόν τον τρόπο θα αναγεννηθεί και θα ανθίσει εκ νέου η ελληνική βιομηχανία. Στο ίδιο πλαίσιο πρέπει να εξεταστεί και η δυνατότητα επιδότησης των ελληνικών προϊόντων έναντι των εισαγόμενων και όσον αφορά στη διαμόρφωση των τιμών.

Άραγε, γιατί να εισάγουμε οπωροκηπευτικά, π.χ. ντομάτες από την Ολλανδία και την Πολωνία, που είναι βόρειες Χώρες, και να μην παράγουμε εμείς, μια μεσογειακή Χώρα, επαρκή ποσότητα όλων όσων χρειαζόμαστε; 

Γιατί να μην υπάρχουν σήμερα σχεδόν καθόλου μοσχάρια στην Ελλάδα και να είναι τα περισσότερα εισαγωγής, όταν τη δεκαετία του 1970 είχαμε 25 με 30 χιλιάδες;  Γιατί να εισάγουμε χοιρινό από τη Γαλλία, τη Δανία και την Ολλανδία ή πρόβατα και κατσίκια από τη Ν. Ζηλανδία; Γιατί να εισάγουμε όλο αυτό το κρέας από το εξωτερικό, ενώ θα μπορούσαν να δημιουργηθούν εδώ οι κατάλληλες μονάδες εκτροφής χοίρων, αιγοπροβάτων και βοοειδών;

 

(Πηγή: Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών)

Εν ολίγοις, πρέπει να επενδύσουμε στο φυτικό κεφάλαιο, στο ζωικό κεφάλαιο και συγχρόνως στην έρευνα και την καινοτομία για την ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Η πρωτογενής παραγωγή -η παραγωγή γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων- είναι η βάση μιας υγιούς οικονομίας, είναι αυτή που θα μας κρατήσει ζωντανούς και αυτάρκεις στις πιο δύσκολες περιόδους της ιστορίας. Η δευτερογενής παραγωγή -η δημιουργία μεγάλων βιομηχανικών μονάδων για την επεξεργασία των προϊόντων μας- είναι η βάση για μια σταθερή και σε βάθος χρόνου οικονομική ευημερία. Η τριτογενής παραγωγή -οι υπηρεσίες, η ναυτιλία και το εμπόριο- είναι αυτή που θα απογειώσει το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων πολιτών, εφόσον η πρωτογενής και δευτερογενής παραγωγή έχουν ήδη αναπτυχθεί.

Με μια τέτοια πολιτική μπορούμε να κάνουμε την Ελλάδα μεγάλη ξανά!

Ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης είναι Βουλευτής ΝΔ Α΄ Πειραιά και Νήσων