Οι διαδικασίες για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρώπη ξεκίνησαν ξανά, μετά την επανεκλογή του Μπόρις Τζόνσον, και όπως φαίνεται αυτή τη φορά θα πάνε μέχρι τέλους.

Με πλειοψηφία 124 ψήφων εγκρίθηκε επί της αρχής από τη Βουλή των Κοινοτήτων το νομοσχέδιο περί της Συμφωνίας Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, με το Brexit να είναι έτοιμο προς υλοποίηση στις 31 Ιανουαρίου 2020.

Τι σημαίνει, όμως, αυτό για όσους είναι μετανάστες στη Βρετανία ή όσους σκοπεύουν να μεταναστεύσουν είτε για αναζήτηση εργασίας είτε για σπουδές;

Ο Μπόρις Τζόνσον δεσμεύτηκε ότι θα μειωθούν οι μετανάστες που θα εισέρχονται στη χώρα, καθώς το νέο σύστημα που θα ακολουθήσει, θα επιτρέπει την είσοδο μόνο σε όσους έχουν ουσιαστικά κάτι να προσφέρουν στη χώρα.

Αυτό σημαίνει ότι αν δεν είναι κάποιος αρκετά ευφυής ή ταλαντούχος οι πιθανότητές του θα είναι ελάχιστες έως και μηδενικές. Αντίθετα, όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις , δεν θα μπορούν να μπουν στη χώρα, εκτός και αν μπορούν να φανούν χρήσιμοι ως εργατικό δυναμικό σε συγκεκριμένους τομείς, όπως στον οικοδομικό. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα επιτρέπεται η έλευση εργατών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Όσον αφορά τους φοιτητές, αν ήταν μία φορά δύσκολο πριν να εισέλθουν στη Βρετανία και να καταφέρουν να παραμείνουν, τώρα θα είναι δέκα. Αν και τα πανεπιστήμια της Αγγλίας λειτουργούν κατά βάση ως επιχειρήσεις και δέχονται σχετικά εύκολα τους φοιτητές από οποιοδήποτε μέρος στον κόσμο, ο τρόπος που έχει αναπτυχθεί η βρετανική κοινωνία τους αποκλείει από τις περισσότερες ευκαιρίες να καταφέρουν να κάνουν καριέρα.

Τώρα δε, με το επικείμενο Brexit να είναι πλέον σίγουρο, τα φαινόμενα αυτά θα ενταθούν. Για να μπορέσουν να εργαστούν στη χώρα οι φοιτητές, μέχρι στιγμής, απαιτείται να έχουν συμπληρώσει τρία χρόνια διαμονής, για να έχουν δικαίωμα να κάνουν αίτηση για υπηκοότητα και στη συνέχεια να μπορέσουν να κάνουν δουλειές που αφορούν καριέρα σε ανώτερα στρώματα. Διαφορετικά οι μόνες δουλειές που τους επιτρέπονται είτε έχουν πτυχίο είτε όχι είναι σερβιτόροι, πωλητές, μπάρμαν και ο,τιδήποτε δεν χρειάζεται εξειδίκευση.

Σε κάποιες από αυτές τις δουλειές μάλιστα, αν έχει κάποιος πτυχία, επίσης τον απορρίπτουν καθώς θεωρείται «overqualified», δηλαδή έχει παραπάνω προσόντα από αυτά που χρειάζεται για τη συγκεκριμένη δουλειά. Με λίγα λόγια, μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. 

Ήδη από τις αρχές του 2019 ο αριθμός των φοιτητών από χώρες-μέλη της ΕΕ που έκαναν εγγραφή σε βρετανικά πανεπιστήμια για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος μειώθηκε κατά 3%,, σύμφωνα με τα στοιχεία του Russell Group. Συγκεκριμένα, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές μειώθηκαν κατά 5% και οι σπουδαστές που άρχισαν διδακτορική έρευνα μειώθηκαν κατά 9%.

O Τζόνσον κάνει του κεφαλιού του και θα αυτό θα στοιχήσει στη χώρα. Ο αποκλεισμός ανθρώπων απλά και μόνο γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις των «γαλαζοαίματων» της Βρετανίας είναι το αποκορύφωμα του ρατσισμού. Στην Αγγλία μεγάλος αριθμός, αν όχι η πλειοψηφία, των ντόπιων, των «αυθεντικών» Άγγλων είναι ανεκπαίδευτος. Οι περισσότεροι είναι αμόρφωτοι, δεν έχουν πτυχία και δεν τους ενδιαφέρει κιόλας γιατί δουλειές υπάρχουν, κυρίως  γι’ αυτούς.

Αυτό είναι και το πρόβλημα, οι ανεκπαίδευτοι και οι λιγότερο ευφυείς είναι ήδη πολλοί στην χώρα, οπότε δεν θέλουν περισσότερους, θέλουν περισσότερα μυαλά.

Τι να περιμένουν τα «μυαλά» που σκοπεύουν να μεταναστεύσουν στην Βρετανία για σπουδές;

Οι φοιτητές που ήδη σπουδάζουν εκεί ή σκοπεύουν να ξεκινήσουν το 2020, θα έχουν την αντιμετώπιση που είχαν οι φοιτητές μέχρι τώρα. Συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι πληρώνουν τα ίδια δίδακτρα με τους Άγγλους (HOME/EU FEES). Όσοι έρχονται από άλλες ηπείρους πληρώνουν περίπου τα διπλάσια δίδακτρα (INTERNATIONAL FEES). Επομένως, το πρώτο πράγμα που πιθανολογείται να αλλάξει είναι οι Ευρωπαίοι φοιτητές να πληρώνουν μελλοντικά και εκείνοι International Fees.

Μια άλλη πιθανότητα για τη διαμονή στην Αγγλία μετά τον Ιανουάριο του 2021 είναι η VISA. Οι Ευρωπαίοι φοιτητές μέχρι τώρα δεν χρειάζεται να έχουν Visa για να «δικαιολογούν» τη διαμονή τους στη χώρα. Όπως φαίνεται όμως, μετά την 1η Ιανουαρίου του 2021 όσοι έρχονται από την Ευρώπη θα αντιμετωπίζονται όπως και οι International και θα χρειάζονται Visa για την είσοδό τους στην Αγγλία.

Για τους φοιτητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ERASMUS+, αν και δεν έχουν γίνει συζητήσεις ακόμη γι’ αυτό το θέμα, πιθανότατα δεν θα αλλάξει τίποτα για το 2020. Τα πανεπιστήμια πάντως, στις ανακοινώσεις τους, κρατούν μια ουδέτερη στάση χωρίς να δίνουν πολλές πληροφορίες.

Άρα ο Τζόνσον τι θέλει να πετύχει; Να φέρει στη χώρα μόνο τους έξυπνους ή μήπως να τους διώξει, καθώς με αυτή την τακτική πιο πιθανό φαίνεται να τον απορρίψουν οι μελλοντικοί φοιτητές και οι άνθρωποι που θέλουν να εργαστούν εκεί. Μήπως τελικά σε αυτό ποντάρει και ο ίδιος; Να τον απορρίψουν τα «μυαλά» και να μείνουν στη χώρα οι εύκολα χειραγωγήσιμοι;