Του Δημήτρη Γκιόκα*

Το Χρηματιστήριο Αθηνών εξακολουθεί να χάνει έδαφος στις τελευταίες συνεδριάσεις. Από την αρχή μάλιστα της πανδημίας καταγράφει απώλειες 30%.

Είναι αρκετοί οι λόγοι, που οδηγούν σε πίεση τις τιμές των μετοχών. 

Πρώτον, υπάρχει μεγάλη ανησυχία διεθνώς για την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στις ΗΠΑ και σε διάφορες χώρες. Επομένως, κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα από το φθινόπωρο. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η ύφεση θα είναι βαθύτερη το 2020 και η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται πιο αργή από το 2021. 

Δεύτερον, τα πρώτα στοιχεία από τις τουριστικές κρατήσεις δεν είναι ενθαρρυντικά. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για μείωση 70% στον τουρισμό συγκριτικά με το 2019, τότε η ύφεση για τη χώρα μας θα είναι διψήφια. Επιπλέον, το έλλειμμα στον προϋπολογισμό θα ξεπεράσει τα €10 δις (σήμερα ανέρχεται σε €7,5 δις). 

Τρίτον, οι τραπεζικές μετοχές είναι υπό πίεση λόγω της αναμενόμενης αύξησης των κόκκινων δανείων, παρά την τεράστια ένεση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όλα τα παραπάνω έχουν προεξοφληθεί από την αγορά. Από εδώ και στο εξής θα χρειαστούν καλές ειδήσεις για να αναστραφεί το κλίμα και να ανακάμψει το χρηματιστήριο.

Ο Δημήτρης Γκιόκας είναι οικονομολόγος, CFA