Τι νέο φέρνει το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027» του ΕΣΠΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Οι υποψήφιοι επενδυτές θα διαπιστώσουν ότι θα υπάρξει περαιτέρω δραστική απλοποίηση των διαδικασιών υποβολής, αξιολόγησης και έγκρισης των αιτήσεων.

Το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» με προϋπολογισμό 3,88 δις€, αρμοδιότητας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ-Ταμείου Συνοχής του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, είναι πλέον το πρώτο  πρόγραμμα για την επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη που εγκρίνεται για την περίοδο 2021-2027. Παράλληλα σε τροχιά έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  μπαίνουν τα προγράμματα «Περιβάλλον & Κλιματική Αλλαγή» και  «Μεταφορές». Με την επιτυχή ολοκλήρωση της διαβούλευσης και διαπραγμάτευσης θα εισρεύσουν για την περίοδο 2021-2027 πρόσθετοι  ευρωπαϊκοί πόροι ύψους 3,6 και 2,2 δις€ αντίστοιχα.

Το θετικό αυτό αποτέλεσμα οφείλεται στην μεθοδική προσπάθεια των αρμόδιων Διαχειριστικών Αρχών  και στην καθημερινή συνεργασία τους με την Ειδική Γραμματεία, βάσει των κατευθύνσεων της ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης. Από την επανασύσταση της Ειδικής Γραμματείας το καλοκαίρι του 2020, ξεκίνησε η τεχνική προετοιμασία και η διαβούλευση, με στόχο να υποβληθούν επίσημα και να εγκριθούν τα προγράμματα από τα πρώτα στην Ευρώπη, κάτι που επιτυγχάνεται. 

Την προγραμματική Περίοδο 2014-20, η Ειδική Γραμματεία  μέσω του ΕΠΑΝΕΚ 2014-20, υλοποίησε σημαντικά προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 , με έως σήμερα 516.637 εγκεκριμένες  αιτήσεις επιχειρήσεων, ύψους 4,527 δις €. Η στρατηγική του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 2021-27», συνέχειας του ΕΠΑΝΕΚ, θα εστιάζει στον καινοτόμο και έξυπνο οικονομικό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

Για την επίτευξη του στόχου προγραμματίζεται η υλοποίηση δράσεων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, τις παραγωγικές επενδύσεις στην καινοτομία, τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, την περιβαλλοντική επιχειρηματικότητα, την κυκλική οικονομία, την στήριξη στο ανθρώπινο κεφάλαιο της επιχειρηματικότητας και της αυτοαπασχόλησης και γενικότερα για την  ενίσχυση/επέκταση της παραγωγικής λειτουργίας των ΜμΕ.  Για το σκοπό αυτό  διατίθενται πόροι ύψους 1,4 δις €. 

Σε μεγάλο μέρος του προγράμματος οι τομείς επένδυσης θα εξειδικεύονται με βάση το μοντέλο της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης, που συνδέει την έρευνα-καινοτομία με την επιχειρηματικότητα, σε οκτώ τομείς, όπου η Χώρα διαθέτει ή μπορεί  να αποκτήσει  ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. 

Παράλληλα διατίθενται ικανοί πόροι για την έρευνα και καινοτομία (882 εκ.€) για  δράσεις όπως ανάπτυξη βιομηχανικής έρευνας και τεχνολογίας, διασύνδεση επιχειρήσεων με ερευνητικά κέντρα/συνεργατικούς μηχανισμούς, ερευνητικές υποδομές, στήριξη διεθνών συνεργασιών.

Εκτός των ενισχύσεων, με 920,8 εκ. ευρώ στηρίζεται  η  πρόσβαση των ΜΜΕ σε χρηματοδότηση με αξιοποίηση χρηματοδοτικών μέσων (πχ δάνεια/εγγυήσεις με ευνοϊκούς όρους κλπ) για ίδρυση καινοτόμων - νεοφυών δυναμικών επιχειρήσεων, ανάπτυξη υφιστάμενων ΜΜΕ μέσω επενδύσεων με έμφαση στην καινοτομία, την προσαρμογή στην Βιομηχανία 4.0 και στον «πράσινο μετασχηματισμό».

Μεταξύ των εμβληματικών δράσεων είναι το πρόγραμμα Ερευνώ-Δημιουργώ–Καινοτομώ, το Equifund και ένα νέο Πράσινο Ταμείο (εγγυοδοτικό ταμείο)  για την  πράσινη μετάβαση των ΜμΕ.

Οι υποψήφιοι επενδυτές θα διαπιστώσουν ότι θα υπάρξει  περαιτέρω δραστική απλοποίηση των διαδικασιών υποβολής, αξιολόγησης και έγκρισης των αιτήσεων (σε συνδυασμό με τις προβλέψεις του  Νόμου 4914/2022), με μείωση δικαιολογητικών για υποβολή πρότασης και πιστοποίηση δαπανών, γνωστοποιημένο χρονοδιάγραμμα έκδοσης προσκλήσεων στους δικαιούχους, σύντμηση του χρόνου αξιολόγησης,  αναμόρφωση του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων και  έκδοση ενιαίων προσκλήσεων. 

Το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων στοχεύει στην ενεργοποίηση του προγράμματος εντός του 2ου εξαμήνου του έτους, μέσω της έκδοσης  προσκλήσεων για υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης,  που θα εστιάζουν, μεταξύ άλλων, στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό των ΜμΕ.

TAGS: ΕΣΠΑ